Dag licht

Vroeg in de ochtend doorsnijdt ze het raam van de dakkapel, om zachtjes spiegelend mijn slaapkamer te bereiken. In juni is ze veel directer en gooit ze mij om half zes uit mijn slaap. Doordat ze weet dat ik in de winter minder vlot ben in de ochtend, laat ze me op zondagen in de maanden december en januari –wanneer mogelijk- tot negen uur met rust.
Wanneer ik om een uur of tien de deur van mijn vaatwasser open en de ontbijtbordjes erin zet, krijg ik een midwinterse surprise in de vorm van goudgele zonnestralen, die mijn vaat bestrijken en waarmee mijn ongewassen servies tot verlichte kunstvorm verwordt.
gekleurde bordjes
Zonlicht dat ’s morgens zachtjes de vloer bestrijkt in vijftig tinten kopergoud. Midwinterse zonnestralen die op plaatsen komen, die de rest van het jaar onbereikbaar zijn, bijvoorbeeld onder de coniferenhaag van de buren. Ze plagen me tussen de kale boomtakken door, wanneer ik ze niet kan vangen in een foto en ze verwarmen mijn gezicht, wanneer ik een rondje buitenom loop.
Terwijl de tranen over mijn wangen rollen vanwege de scherpe januarilucht zie ik de gouden halmen in de polder zachtjes ruisen op het ritme van de gure oostenwind, die over de velden jaagt. Gevangen in greppeltjes zijn de rietpluimen overgeleverd aan de grillen van de winter. Een randje bladgoud schemert door de kaal geworden takken van de in de steek gelaten kale stronken van de treurwilg, die aan de rand van de poldersloot haar hoofd laat hangen.
Met rode wangen van de zon en van de kou stamp ik mezelf weer terug naar huis en probeer het licht te vangen, dat nu niet meer op de vloer schijnt maar via de glas-in-lood deur een middagvoorstelling projecteert op de schuifdeur, waarmee een nieuw kunstwerk wordt gecreëerd.
IMG_20141217_234530
De maanden december en januari donker, grauw en saai? Niet voor mij. Want zelfs de meest grijze dag levert vaak toch weer prachtige plaatjes op.
IMG_20141224_105006
wpid-IMG_20131117_195551.jpg
20141224_134224

7 gedachten over “Dag licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.