Paard

“Nog een paar bochtjes en dan kun je het paard zien,” roept mijn collega. Het is een mooie dag in september en we zijn een dagje zeilen.

Wij wil zeggen: alle polikliniekassistentes van het ziekenhuis waar ik werk plus de doktersassistentes van de omliggende huisartspraktijken.

Gezien de grootte van de groep zijn er drie zeilschepen en we boffen; het is prachtig zeilweer. Het is helder,  er staat een straf windje en het zicht is uitstekend.

Gezamenlijk gniffelen we om de dokters voor wie we werken, om hun snibbigheid en andere eigenaardigheden. Voor alles zijn wij als echte doktersassistentes (plus Joop, de enkele meneer in het genootschap) er al na een ochtendje debatteren uit: als wij de praktijk zouden leiden, dan zou het natuurlijk allemaal beter gaan. Er zouden geen wachttijden meer bestaan en zouden uitsluitend  blije patiënten zijn.  Maar anderzijds weten we  ook dat we diep in ons hart geen van allen dokter zouden willen, kùnnen  zijn want dan zijn we immers net als…. precies. Hilariteit alom.

Die paar bochten verder worden wat rondjes over het water. Niet erg, ik heb het naar mijn zin op de intens lange driemaster, waarvan de witte zeilen klapperen in de wind, die over het IJsselmeer wappert. Ik ben wel benieuwd. Een paard aan het water, ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Hoe leeft zo’n beest, op een eiland? Hoe krijgt hij voer? Krijgt hij aandacht van andere mensen of dieren om hem heen? Allemaal prangende levensvragen die door mijn gedachten waaien, terwijl ik mijn ogen bedek met mijn zonnebril vanwege de schittering in het water.

Even later ligt de schuit stil. Langzaam varen we in driemanschap zij aan zij, minderen vaart en houden opnieuw stil, dit keer voor een pittoresk vuurtorentje, wat aan een schiereiland lijkt te zijn vastgemaakt.

Ineens moet ik denken aan kruiend ijs, tientallen jaren  geleden. Er stonden foto’s van in de krant en mijn vader, uit en thuis op het IJsselmeer, zou perse gaan kijken. Zeer tegen de zin van mijn moeder die een natuurlijke afkeer had  tegen alle vormen van rampentoerisme maar mijn vader ging, was niet te houden. Het moet behoorlijk indrukwekkend zijn geweest, dat ijs.

Misschien is het wel net als dat paard waarvan net nog is beloofd dat  ik het ga zien zo meteen. Ik hoop het maar; in de nabije omgeving is geen weiland te bekennen.

Vanuit het voormalig ruim van het schip, tegenwoordig kombuis en voorraadkamer, komen borden naar boven, bestek en grote manden gevuld met alle soorten brood die je kunt verzinnen. Even later volgen schalen met warme gerechten en nog iets later slurpen alle doktersassistenten, gezellig keuvelend, voorzichtig van een kom dampende soep.

“Het blijft bijzonder he, dat paard,” hoor ik naast me. Als door een wesp gestoken schiet ik overeind, echter, geen paard te zien.
“Het is de vuurtoren mop,” hoor ik Joop, de enige meneer in het gezelschap, tegen me zeggen.

Niks paard, vuurtoren it is. Verbijsterd  ga ik zitten, eet mijn soep zonder bijzondere aandacht en neem me voor om de volgende keer voorafgaand aan het bezoeken van een bijzonder evenement of iets dergelijks vooraf eerst de plaats van bestemming te googelen.

4 gedachtes aan “Paard

  1. Odette Auteur van bericht

   Er kwam een foto van Het paard van Marken voorbij op een sociaal media platform. Op slag zat ik weer -pissig- op die schuit. (Ruim 10 jaar geleden).
   Ik en mijn paarden. De kennismaking met zeepaardjes was immers óók niet gladjes 😂

 1. Paul

  Mooi verhaal, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat een vuurtoren een paard wordt genoemd. Vreemd.

  1. Odette Auteur van bericht

   Ik snap je reactie. Tot 2006 (het jaar van het uitje) wist ik het ook niet. Ik dacht aan een paard op een eiland in het ijsselmeer.
   Maar het bestaat echt. Overigens is het een mooi lief klein vuurtorentje. 😉