Fijnbedraad

30. Over de vloer: Grondwerk

Na twee mislukte vloerstortpartijen hebben we een deskundige gebeld. Onze vloerenman uit Volendam. Daar kunnen ze bouwen en hebben ze er verstand van. Daarnaast kent onze vloerenman het huis aangezien hij in juli ook de dekvloer heeft gestort. Vanavond komt hij langs. Wel moeten we nog even twaalf zakken van een bepaald soort cement in een specifieke winkel gaan halen. En enkele jerrycans met voorstrijkmiddel, laten we dat vooral niet vergeten. De benedenruimte moet opnieuw leeg worden gemaakt en de druppels van het gruwelijk verkeerde beton mag ik er vanmorgen afpeuteren. Met een plamuurmes.
Terwijl lief op weg is om het boodschappenlijstje van de vloerenman te halen, pak ik het plamuurmes en dapper steek ik de foute betondruppels af. Dat spul stinkt zo verschrikkelijk, wanneer ik boven de vloer hang om te pielen met mijn plamuurmes, zodat ik bijna moet overgeven. Buiten zie ik opnieuw een ferme regenbui ontstaan. Heel prettig wanneer je onderweg bent met een open aanhanger met zakken beton. Gelukkig is mijn lief zo slim geweest om wat isolatieplaten en een dekzeil mee te nemen.
Wanneer hij thuiskomt met het voltallige boodschappenlijstje, ruimen we samen het gereedschap op, dat nog op de vloer ligt. De zaagmachine rijden we naar buiten en de isolatieplaten stapelen we op in een hoek van het -overdekte- terras. Vervolgens loop ik alle hoeken en kieren van de vloer af, op zoek naar losse stukken die er nog uit moeten. Daarna pak ik de industriestofzuiger en maak de vloer stofvrij.
Samen draaien lief en ik de verfrollers opnieuw op de stelen voor het aanbrengen van het voorstrijkmiddel. Het is beter spul dan dat van vrijdag. De vloer wordt blauwig en plakt behoorlijk. Het stinkt lekker chemisch. Ik vind het prima, zolang de vloer er vanavond maar Christelijk inligt. Wanneer het voorstrijkmiddel is aangebracht, word ik een beetje stil. Het is ook wat, drie keer een vloer leggen in een week tijd.
Nadat we klaar zijn met rollen, was ik mijn handen. Het vieze voorstrijkspul is er amper af te krijgen met een staalborsteltje. Wanneer mijn handen door de schoonheidskeuring komen, pak ik de aardappelen en een dunschiller. Ik ga hutspot koken en we eten om half vijf want de vloerenman komt om zes uur. Een voor een druppelen de geschilde aardappelen in de pan. Daarna zijn de wortelen aan de beurt om geschrapt en geschild te worden. Ik gooi alles in de snelkokert en gooi de braadworstjes in de koekenpan. Even later geurt het heerlijk in ons tijdelijk verblijf in de woonschuur.
Terwijl ik geniet van de hutspot, schijnt buiten de zon. Dat is nog niet eerder gebeurd tijdens de moeilijke klussen. Is het een goed voorteken? Na het eten pak ik een vluchttas in want vanavond kamperen we boven doordat we een paar uur niet op de vloer mogen lopen na het storten van het cement. Wanneer dat overdag gebeurt is dat niet erg, maar om tot een uur of een, twee vannacht te moeten wachten op het sein “veilig” gaat wat ver.
Gewapend met twee uitgelaten hondjes, een fles witte wijn, een goed boek, de laptop en een complete serie DVD’s van Topgear, vertrek ik samen met zoon en met mijn moeder naar boven. Beneden loopt lief te ijsberen. In afwachting van de vloerenman.
Uit: over de vloer, 2011