Fijnbedraad

“(S)he who has a why, can handle almost any how”

Ik vond mijn zin. Of eigenlijk is hij van Nietzsche. Ik hoorde ‘m tijdens de cursus “Living on purpose” en sindsdien resoneert hij met die ene vraag die altijd in mijn hoofd rondzingt: Waarom?

Waarom zijn mandarijnen oranje en zijn bananen geel? Waarom heeft een cactus stekels en een varen niet? Waarom heeft Windows ooit bedacht dat je op “start” moet klikken om af te sluiten? Levensvragen.

Ik merk dat wanneer ik de “waarom” vraag op het werk stel, ik regelmatig weerstand ervaar. Mensen vinden dat ik in hun werk rondneus. Dat klopt. Dat moet ik ook doen, als applicatiebeheerder. Het is nooit persoonlijk.

Het zou niet goed zijn als ik niet flink zou mogen poeren in de poel van mogelijke fouten in het systeem. Met de wanneer-wat-hoe-waar (liefst met plaatje) stel ik een diagnose. Vind ik de waarom want zonder “waarom” kan ik de “hoe” niet vinden.

Deze twee wonen naast elkaar in mijn bovenkamer. Onlosmakelijk verbonden lossen we samen ingewikkelde puzzels op. Dat is mijn missie. Mijn zakelijke purpose.

De spreuk die ik tijdens de cursus heb opgeschreven klopt overigens niet, ontdekte ik toen ik Nietzsche googelde.

Er mist een “why to live” en een “to bear”. Dat vind ik beide te zwaar klinken. Voor mij klopt hij zó beter, namelijk op het ritme van mijn hart.