Vinden

Vanmorgen werd ik wakker met een kater. Dat is vreemd, want ik drink al geruime tijd geen alcohol meer.

Het duurde even voor ik besefte waar het katterige gevoel vandaan kwam. De laatste dagen erger ik me groen en geel aan alles wat er in mijn leven voorbijkomt. De terrassen die weer open mógen. De mensen die weer om elkaar heen hangen op die terrassen.  Want het is zó lang geleden, we hebben zó afgezien.

De demonstratie op de Dam, die waarschijnlijk als goede intentie is begonnen en compleet is verbouwd op de sociale kanalen, door algoritmes die zijn ingesteld op haatzaaierij en het cre√ęren van verdeeldheid, in plaats van op liefde en verbinding. Algoritmes bepalen inmiddels onze informatiekanalen¬† en helaas daarmee ook ons gedrag. Ik begin dat gevaarlijk te vinden.

Ik ging mee in de boosheid, in de Nationale frustratie tegen een burgemeester. Hoe kon het gebeuren dat 5000 man bij elkaar konden staan in een tijd waarin het niet mocht? Wat was er overgebleven van de afspraken die we maakten met elkaar, de lockdown die velen de baan kostte en waarin vele pasgeboren maar ook doorgewinterde ondernemers het financieel niet hebben gered? Mijn antenne en ik slurpten de informatie op. Ik dacht altijd dat ik de dingen zaak van verschillende kanten kon bekijken maar ik sloeg de plank volledig mis. Ik deed het niet. Ik las, ik zag, ik luisterde. Slurpte en zoog op, scrolde door. Als een ingeplugd internetwezen. Maar ik voelde er weinig bij, vroeg me niet af of het allemaal klopte.

Vandaag realiseerde ik me, dat ik zelf de oorzaak ben van mijn ergernis en irritatie. Het is te makkelijk om te beweren dat het van buitenaf komt; het komt van binnenuit. De schuld ergens buiten mezelf neerleggen is alleen zoveel makkelijker. Jarenlang heb ik van alles buiten mezelf gezocht om het maar niet in mezelf te hoeven vinden, ontdekken, uit te pluizen en te beredeneren. Ik wilde het vooral niet vinden.

Er zat een groot gat in mij. Uitgehold, uitgewoond. Met een triomfantelijke blik keek het me gluiperig aan, klaar om me aan te vallen en op te slurpen.  Met boekenwijsheid en met drank probeerde ik het gat te vullen, te sussen en te verdoven. Het gat werd een IJsselmeer, later werd het de interne Grote Oceaan.  Nog wat later werd het Antarctica. Koud. Levenloos. Op het oog.

Wie de Antarctische zee echter van binnen onderzoekt, ontdekt dat er meer leven dan ooit is. De stand van de walvissen is verbeterd, sinds er niet meer gejaagd mag worden. Daar profiteren meer diersoorten van, onder andere vissen, zeehonden en natuurlijk mijn grote vrienden, de pingu√Įns. Zelfs de krill komt terug en dat lokt de walvissen weer. De plankton doet weer wat het moet doen en zo komt er ook weer wat meer zuurstof. De kring is rond.

Deze levensles ontdekte ik tijdens mijn alcoholvrije winterslaap, door het bekijken van de Netflix serie ‚ÄúOur planet‚ÄĚ. In enkele delen leerde ik alles over de natuur en tegelijkertijd meer over mezelf dan ik wilde ¬†toegeven. De natuur, dat ben ik zelf. Alles wat ik aanraak, leef, adem, is natuur. Alles staat in verbinding met elkaar. En die verbinding, dat is mijn codewoord. Mijn waarde. Dat is wat ik leef en wat ik adem. Een gebrek eraan cre√ęert verslaving. Dit keer was het niet de drank of de boeken. Het was de constante stroom van nieuws, belevenissen, oordelen, meningen en overtuigingen, veelal die van anderen.

Hiervan op pijnlijke wijze bewust geraakt, maakte dat ik wilde losbreken, me weer vrij wilde voelen. Dus trok ik vandaag de stekker uit mijn Facebook account en uit Linked In. Stom? Wegkijk gedrag? Het zal. De toekomst zal het uitwijzen. Wat ik wel weet is dat ik het het ten ene male verdom om nog langer slaaf te zijn van het nieuws en van mezelf. Nadat ik een laatste boodschap had gepost, verwijderde ik de apps rigoureus  van mijn telefoon én van mijn I-pad. Geen uitvlucht, geen omweg. Rust.

Ik besloot een stukje te gaan fietsen en ik kwam uit op het Zonneplein. Ter plekke besloot ik dat ik heel graag een cappuccino lustte. Ik, die zo haar mening had gehad over terrassen. Waar ik hem ging nuttigen wist ik ook. Ergens op dat kleine, overzichtelijk en kneuterig pleintje, waar de zon ook schijnt als het lijkt te regenen. Tegelijk met de zin om op een terras te gaan zitten, vond ik de moed om te vragen, of de cappuccino kon worden voorzien van havermelk. Dat durf ik nooit, omdat ik het lastig vind. Uiteindelijk is voor mij veel vervelender, omdat ik een bubbeltjes buik ontwikkel van gewone melk.  De havermelk geschiedde dus de cappu bleek een dubbele winst.

Op weg terug belandde ik bij een vintage winkel. Voor de deur zaten twee jongedames op de vensterbank geparkeerd, gezellig kletsend. Mijn haastige binnenste mekkerde: hier (ik) is een klant en vort een beetje. De inhoud van het gesprek was echter te interessant om te laten lopen dus stond ik een beetje te drentelen voor de deur. Heimelijk te loeren naar welke spullen ik eventueel op de fiets zou kunnen vervoeren, want er stond zoveel leuks. En ineens begreep ik het. Ook je werk is verbinding, wanneer je werkt om te leven.

‚ÄúAls we u kunnen helpen, mag u het zeggen hoor,‚ÄĚ klonk het vanaf de vensterbank, waarop de twee jongedames zaten. Ik gaf aan, nog even verder te zoeken. ¬†Eenmaal binnen stapte ik een andere wereld in, de wereld uit mijn jeugd. Op slag raakte ik verloren. De twee items die ik uiteindelijk na een half uurtje wilde aanschaffen, bleken niet te koop. Schuldbewust legde de eigenaresse uit, waarom niet. Het waren geluksamuletten uit haar familie, ze had ze in de winkel hangen voor geluk.

Er stond een prachtige kast in de winkel, waar ik mijn bewondering over uitsprak. Het winkelmeisje toonde me een hoekje in de kast, waarin wat kleine streepjes stonden gemarkeerd. De kast bleek óók van haar ouders, die een restaurant hadden gehad. Haar moeder had nooit een notitieblokje nodig gehad, kookte en bediende uit haar hoofd, maar heel af en toe, bij meer dan 100 gasten, had ze af en toe een streepje in de kast gezet om de aantallen drankjes en gerechten vlot te kunnen bijhouden. Deze tekens, als tastbaar bewijs, bevonden zich nu in een heel andere wereld. Het ontroerde me, nog meer omdat ik het verhaal erachter mocht horen.

Eenmaal buiten, lagen er nog boeken, voor de liefhebber. Het bleek de lokale ruilbibliotheek. Ik legde uit dat ik niets te ruilen bij me had, maar dat gaf niet. Na wat zoeken vond ik een boek, Eckhard Tolle.

Ach, eigenlijk vond ik vanmorgen zoveel meer.

 

 

 

 

Een gedachte aan “Vinden