Veerkracht

β€œThose who contemplate the beauty of the earth find reserves of strength that will endure as long as life lasts. There is symbolic as well as actual beauty in the migration of the birds, the ebb and flow of the tides, the folded bud ready for the spring. There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature … the assurance that dawn comes after night, and spring after the winter.” (Rachel Carson)

Ik keek een film met een grauw, grijs winterzicht. Tot het zonlicht de kale boomtoppen bestreek. De boomtoppen veranderden van kleur zoals dat alleen in januari kan. Majestueus goud.

Op slag verschenen de beelden uit mijn eigen januari in mijn hoofd, bladerde ik door het Nationaal fotografisch archief in mijn bovenkamer. Ik wist waar ik had gelopen en ik wist hoe gelukkig ik op dat moment was, terwijl ik naar de molen keek, die stilstond in een ijsblauwe lucht.

Ik fietste naar het werk. Halverwege bestaat een laantje waar ik in de maand juni niet langs kan rijden zonder even te stoppen zodat ik visueel kan verdwalen. Het kan er onmetelijk donker zijn, wanneer de lucht grauw en grijs is, klaar om hemelwater te lozen.

Ik voel me rijk, met mijn vermogen om zoveel natuurkunstwerken om me heen te mogen zien. De schoonheid kunnen vinden in de rafelige randjes van een oude brug met een voltooid leven. Een half uitgebloeide paardenbloem vinden en deze vastleggen.

Zonder lente ontstaat geen zomer. De herfst ruimt, onstuimig. Zaait. Rust. De winter verstilt, ontkiemt, bestormt het nieuwe leven. Zonder het donker kan licht niet bestaan. De maan die stuurt, trekt en die vloed tot grote hoogte stuwt. Alles heeft zijn plaats en functie, is verbonden.

Mij geeft het houvast, in een tijd waarin onzekerheid lijkt te overheersen. Ik vind kracht en veerkracht in de vastomlijnde patronen van de seizoenen.

Dat is een zekerheid in mijn bestaan.

Januari 2020
Mei 2020

7 gedachten over “Veerkracht

  1. Prachtige tekst van Carson en van jou. Met liefde gelezen. Wat fijn dat je me gevonden hebt, zo ik jou weer vinden kon. <3

  2. Hoi Odette, ik zag dat je o.a. bij Op en Rond de Deur hebt gereageerd. Gelukkig met de mogelijkheid je hier te vinden, bij de andere reacties die je achterliet lukte dat niet, maar daar heb je vast reden voor. Mooie site Fijnbedraad, je weet je titels wel te bedenken. Mag ik weer aanhaken? Heb je gemist! Oh ja en neem wel de goede afslag op het bruggetje.

    1. Oh Ferrara, wat heerlijk je hier te zien. Ik hoopte erop.
      Ik kon altijd makkelijk via Google reageren, vandaag niet en dus met mijn naam en www πŸ™‚
      Van harte welkom en fijn dat je er bent!

Reacties zijn gesloten.