Pronk

Iets meer dan twee jaar geleden stond ik met mijn één meter zestig in de boekwinkel. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, ik kom er vaker. Het bijzondere eraan was, dat in juni 2018 mijn eigen boek mooi lag te zijn in de etalage. Notabene náást Hendrik Groen. Het was een geweldige ervaring geweest om dit boek te maken. Leerzaam ook, niet in het minst doordat ik geduld leerde kweken.

In februari van dat jaar raakte ik namelijk mijn volledige manuscript kwijt. En dan ook echt kwijt, foetsie, de groetjes. Weg. Opnieuw beginnen met schrijven leverde lucht en ruimte op, waarmee ik het hele verbouwingsproces nog eens kon laten passeren. Geestelijk en schriftelijk. Het schrijfproces nodigde daarbij uit om opnieuw te voelen. Het huis was weliswaar al een tijdje klaar, maar ook na de oplevering in december 2012 werd het nogmaals verbouwd. In kleine setting maar met groot effect. In materiaal en in gevoel.

Mijn moeder, destijds in 2011 ook mijn buurvrouw, heeft namelijk  niet lang van haar kant van het verbouwde paleis mogen genieten. Ze werd al gauw ernstig ziek en overleed. Ons huis, een dubbelkapper, werd in de herfst van  2013 getransformeerd naar éénkapper. De tussenmuur werd gesloopt, waarmee ons huis voor het eerst in de geschiedenis (anno 1911) echt één geheel werd. Het betekende afsluiting van een tijdperk waarin ik in mijn ouderlijk huis woonde en het betekende het inluiden van een nieuw tijdperk. Wonen met alleen mijn gezin. Losgeweekt.

De laatste maanden ben ik zoekende. Niet dat ik kwijt ben want dat kan niet maar ik ben een beetje aan het puzzelen. Noem het een mijlpaal, een leeftijdszoektocht. Dit jaar ben ik vijftig geworden en ik merk dat ik op zoek ben naar diepgang. Wat wil ik nog doen, zien of beleven? Wat zijn mijn drijfveren, mijn vaardigheden en mijn talenten?  In dit proces, de derde helft, vergeet ik echter steeds mijn mooiste talent te benoemen. Mijn schrijfkunst. Met gevoel en de boodschap tussen de regels doorgeweven.

Tijdens die zoektocht bedacht ik me deze week dus ook dat ik potjandikkie gewoon een boek heb geschreven. En daar praat of schrijf ik dus niet over. Met niemand. Anno 2020 ligt mijn boek in een laatje achterin de kast. Mijn ervaring hangt ergens in een stoffig hoekje van mijn hoofd te verslonzen. Ik noem mijn boek verder nergens: niet in een kennismaking, niet in een CV of in een kopregel. Idioot, eigenlijk.

Is het ontkenningsdrift? Neen. Ik houd gewoon niet van pronken. Dat vind ik moeilijk. Ik heb een broertje dood aan zelfpromotie. Ik zie het te vaak bij anderen en ik vind het dan  al gauw overdreven en teveel. Dat wil ik niet. Het feit dat ik het nooit benoemd maakt me  wel een slechte verkoper van mij en mijn producten. Tegen mezelf vertel ik dat ik niet in een winkel werk, dat ik niet aan marketing doe en dat ik werk ik in de zorg.

Dus bij deze: hallo, lezer. Ik ben Odette. Ik schrijf. Daar ben ik in 2006 mee begonnen toen ik de opleiding tot doktersassistente ging volgen. Het schrijfproces is nooit meer gestopt. Schrijven ordent mijn hoofd, geeft me lucht en geeft me ruimte. Ik schrijf over het leven, over leren, ontwikkelen, vallen, opstaan, moederschap, verbouwingen, onwillige automobielen, relaties, verbindingen en over liefde. In 2018 schreef ik een boek, “Over de vloer,” dat je hier kunt bestellen 😉. Binnenkort start ik een nieuw schrijfonderwerp.

Zelfvertrouwen lijkt me wel een mooie.

 

7 gedachten over “Pronk

  1. Je mag best trots zijn op je boek. Zolang je pronkt met je eigen veren, lees schrijftalent, is er niks mis mee. Waarom zet je ‘Over de vloer’ niet ergens in de sitebalk met een link om te bestellen. Wie niet waagt …
    Zet de tv aan en er zit wel een beroemdheid zijn of haar boek in de markt te zetten, terwijl ze zelf geen letter op papier hebben gezet of zijn geholpen door iemand met een vaardige pen. Dat vind ik gepronk in negatieve zin.

  2. O, op sommige punten heel erg herkenbaar Odette. Ik heb wel, ik weet niet hoeveel, kinderverhalen op de plank, uh…in mijn hoofd dan en in de PC. Je hebt gelijk. Misschien moeten we gewoon eens benoemen wat we doen. Goed plan. Hetzelfde gevoel. Geen borstklopperij etcetera Ik heb de verhalen wel met de kleinkinderen gedeeld. Dat is in ieder geval iets. Dupergaaf en ik ben nieuwsgierig naar je boek. Inderdaad. Zet hem in de sitebalk. Ik lees je graag en het brengt me weer op nieuwe mijmeringen. Goed voornemen dus. 😉

  3. Je bent een geboren vertelster/schrijfster.
    Genoeg zo?

Reacties zijn gesloten.