Tijd-tussen-de-tijd: stilstand

Toen ik in 2009 begon met (online) schrijven, werd ik gefascineerd door het begrip stilstand. Wanneer ik erover schreef of vertelde, werd ik echter wat meewarig aangekeken. Stilstand is immers achteruitgang en in onze hectische wereld is geen tijd voor achteruitgang. Voort moeten we en rap een beetje.

Toch bleef stilstand mijn motto als InOntwikkeling. In een periode van burn-out raken had stilstaan me namelijk geen windeieren gelegd. Ik was er beter uitgekomen, was ervan gegroeid. Ik houd wel van een beetje prutsen en poeren, in stilstaand water én in grond. Vaak komt er iets prachtigs uit naar boven.

Dat is ook wat ik vaak doe, tussen Kerst en Oud en nieuw. Soms tot aan Driekoningen. Een beetje woordgrutten, puntpoeren, zinvinden en ’n beetje keutelen in de stilte. Naar nu blijkt is dat niet alleen een normale bezigheid; wat ik doe is zelfs een beetje heilig. Miljoenen mensen v√≥√≥r mij deden het, en zullen het na mij blijven doen. We bevinden ons op dit moment namelijk in de stilstaande tijd.

Tijd-tussen-de-tijd

Stilstaande tijd is een heilige tijd en het wordt ervaren als een belangrijk moment in het jaar. Het wordt ook wel de tijd tussen de tijd genoemd. Toen de volkeren nog telden in maanjaren en het  lichtfeest nog werd gevierd zonder er een christelijke geboorte aan vast te knopen, rekende men de tijd in maan-maanden, die ongeveer 29,5 dagen duurden.

Een zonnejaar daarentegen, de tijd die verstrijkt tussen winterzonnewende en winterzonnewende, duurt 365 ¬ľ jaar. Dat is de manier waarop wij onze kalendertijd berekenen.¬† (En zodoende krijgen we er elke vier jaar een schrikkeldag bij cadeau).

Tussen de maan-maand tijd en de zonnejaar tijd bleef dus tijd over, om gelijk uit te komen met het zonnejaar. Tijd die niet echt als tijd werd gezien, maar meer als ruimte. Oorspronkelijk kregen de ruim elf dagen en twaalf nachten die dus overbleven, geen datum.

In deze periode is het zonlicht zwak, het blijft lang donker (en het licht mag weer vroeg aan). Het voelt een beetje alsof de tijd stil staat. Elke dag lijkt op de vorige. We wachten op het moment dat het ‘zonnerad’ weer gaat draaien, zodat we opgelucht kunnen ademhalen dat het licht weer in kracht toeneemt. De grens tussen materi√ęle en immateri√ęle wereld is dun. Oude volkeren voelden de doden in deze tijd van het jaar dichtbij. Het leven stond stil en alles wat op aarde draaide moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

In deze tijd van elektrisch licht en het feit dat er overal klokken bestaan (dan wel zijn in gemonteerd)  is de mens niet meer aangewezen op dit keerpunt in het jaar. En toch is het fijn om juist nu in deze tijd waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, om te proberen je werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Ik ga het in elk geval proberen, om de ruimte te nemen voor bezinning zodat ik me kan voorbereiden op het nieuwe jaar.

Dromen

De afgelopen nachten had ik bijvoorbeeld vrij levendige dromen. Ik raadpleegde de maankalender, de volle maan is nog niet aan de beurt. Volgende week, rond Oudjaar, mag zij zich weer in volle schoonheid tonen. Ik kwam erachter dat actief dromen bij deze twaalf nachten hoort. Dat de dromen hierin  iets vertellen over wat ik het afgelopen jaar moest verwerken en voorspellingen zullen geven voor het komende jaar. Van anderen hoorde ik dat elke nacht van die twaalf nachten een maand van het komende jaar vertegenwoordigt. Het lijkt me spannend.

Met die gedachte leek het me een mooi begin van een nieuwe traditie (voor mij althans) om naast mijn bed pen en papier neer te leggen om mijn dromen op te schrijven meteen nadat ik wakker word. Een uitdaging want wanneer mijn hoofd wakker wordt, ontwaken ook de gedachtenspinsels in mijn hoofd en begint het gekakel. Het wordt dus een puzzel om op te schrijven waar mijn dromen precies over gaan. Maar ik wil dit doen, ik wil weten waarom ik droom wat ik droom, welk verhaal erachter zit. Dagdromen tellen in deze periode ook mee en de decembernachten tellen in deze periode tussen zonsondergang en zonsopkomst. Er valt dus redelijk veel te schrijven, verwacht ik.

Deze stilstaande tijd ga ik gebruiken om mezelf een beetje te reinigen en om mezelf te ontmoeten. Daarvoor ga ik uitgebreid en liefdevol mijn jaar reflecteren en ik ga mijn plannen en wensen voor het nieuwe jaar opschrijven. Ergens las ik, dat ik dit in een briefvorm zou kunnen doen, aan mezelf, zodat ik die volgend jaar rond Kerst aan mezelf kan voorlezen. Lijkt me een mooi idee.

Wierook

Om het huis te reinigen en boze geesten te verjagen, brandde men vroeger wierook of salie. Daarom worden de twaalf nachten ook wel (wie)rook nachten genoemd.  Het Duitse woord voor Kerstmis is Weihnachten, wat weer verwijst naar de heilige nachten rond de geboorte van Jezus (geweiht = geheiligd).

Daarbij zou een verbinding zijn met wierook (Weihrauch). Wierook is een heilige rook, die wordt gebruikt voor feestdagen of bijzondere momenten waarbij mensen in dichte verbinding met de spirituele wereld staan. Het is eveneens een geboortecadeau: de drie koningen schonken Christus wierook.

De komende tijd ga ik dus eveneens gebruiken om mezelf en het huis in fijne,geurige nevelen te hullen.

Reflectie en vooruitblik

Om de nachten extra zin en inhoud te geven, kun je de nachten verbinden met een thema dat je uitwerkt voor het komende jaar. Waarbij elke nacht staat voor 1 maand in het komende jaar.

Heb je hierin interesse? Wil je net als ik actief reflecteren en vooruitblikken? Vul onder dit bericht dan je naam en je e-mailadres in, dan mail ik je een lijstje met daarop de dagen/nachten en het onderwerp waarop je kunt kauwen en waarover je kunt reflecteren. Je naam en e-mailadres worden niet gebruikt voor marketing, daar geloof ik niet in. Je gegevens worden verwerkt zoals vermeld op mijn privacypagina.

Rest mij om langs deze weg iedereen een fijne Heilige nachten periode te wensen. Ik hoop dat je de tijd gegeven wordt om actief stil te staan om tot jezelf te komen in een tijd, waarin bizar een werkwoord is geworden, n√°√°st onze al hectische levens. Ik wens je alle goeds, gezondheid en alle geluk gewenst voor het nieuwe jaar.

Odette

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]