Een JAwoord als kompas

De uitnodiging om te onderzoeken en in beweging te komen. 

Spellen of spelen?

Schrijven is niet alleen maar spellen: het is ook spelen. Met een JAwoord bijvoorbeeld.

Zo’n woord nodigt je uit om het eens van binnen en buiten te ontdekken, te verkennen, of uit te pluizen.

Een JA-woord kan een werkwoord zijn, maar het kan ook een woord zijn dat iets bij je oproept. Of een kwaliteit of verlangen benoemt.

Vrijheid is zo’n woord. En verwondering, aandacht en ontdekken zijn dat ook. 

Een JA-woord kun je ondersteboven houden of binnenstebuiten keren om te zien waar het leven voor jou over gaat. Of mág gaan. 

Zo wordt kiezen makkelijker, omdat je een JA-woord kunt inzetten als kieskompas. Wanneer je dat woord namelijk langs de randen van een (levens) vraag of -keuze legt, krijg je antwoord van binnenuit, zodat het klopt voor jou.  

Dankbaarheid, vertrouwen & magie 

In 2019 was mijn JA woord ‘Dankbaarheid’. Het buitelde naar ‘Vertrouwen’, waar ik een issue mee had. Ik had het namelijk niet en ik kon het nergens vinden, doordat ik het buiten mezelf bleef zoeken. Toen ik eenmaal het ‘vertrouwen’ in mezelf kon voelen, veranderde het woord gedurende de loop der jaren in ‘magie’.

Vorig jaar werd mijn woord ‘Vrijheid”. Opnieuw wekte het weerstand op. Afkeer zelfs. “Oh gut nee, niet die!” Wanneer weerstand en afkeer zich aan de poort melden, dan kan het dus óók om een JA-woord gaan, dat vraagt om uitgeplozen te worden.

Gedurende het jaar stelde ik mezelf regelmatig de vraag: wat betekent vrijheid voor mij?  Zit vrijheid in een wandelvakantie in de natuur mét de hondenprinses, of woont vrijheid in een vliegvakantie naar een resort zonder de hondenprinses? Bij iedere vraag of keuze liet ik me leiden door het antwoord dat van binnenuit kwam. Het fijne daarvan is dat het antwoord altijd klopte. Er was geen twijfel en ook geen keuzestress.

De ware magie van “Vrijheid” zat ‘m in de staart van 2023. Na de Kerst besloot ik mijn loondienstverband na bijna 18 jaar op te zeggen, omdat ik meer vrijheid wilde ervaren. Vrijheid in de zin van mijn rooster en daarnaast wilde ik zeggenschap hebben over de personen voor en met wie ik werk.  

Er is altijd oogst met een JAwoord

Zeg JA!

Jouw JA-woord wacht op jou. 
Als cadeautje, om uitgepakt te worden. 
Misschien bevat het vragen als: “Kan dit?” Of: “Mag dit?”
Dát, lief mens, is ‘n JA-woord.

Een JA-woord is niet altijd een bruisbal. Het kan van alles zijn en vaak vindt het jou.

Daarin lief mens,  zit het wonder. 

Voor wie is dit?

Deze workshop is voor jou,lief mens:

  • Wanneer je van nature speels en sensitief bent aangelegd en een natuurlijke neiging hebt tot zelfonderzoek. Omdat je het geweldig vindt om nieuwe dingen over jezelf te ontdekken.
  • Als je nieuwsgierig bent aangelegd en je je onderbewuste wil aanspreken, zodat je een ander antwoord krijgt dan “hoe het heurt”.
  • Wanneer je zuinig bent op je energie en dat niet graag verspilt aan oppervlakkig geneuzel.

Je kunt jouw JA-woord vinden als ondernemer, zodat je zakelijke beslissingen langs de lijn van je JA-woord kunt leggen en je kunt ook op ontdekkingstocht als je geen ondernemer bent en op zoek bent naar verdieping en persoonlijke ontwikkeling. 

Moet je kunnen schrijven?

Welnee, lief mens. Hoewel je in deze workshop veel schrijft, hoef je geen schrijver te zijn. Grammatica, stijl en het Groene Boekje doen namelijk niet mee. Er is geen taalkundig gedoe. Het gaat erom dat je intuïtie bovenkomt zodat je in contact komt met je eigen woorden:  of ze nou vanuit je oren komen of vanuit je tenen. Je mag schrijven met pen en papier en het mag ook met je toetsenbord. 

 

Waar en wanneer?

  • Woensdag 6 maart van 13.30-16.00 uur (Zoom) 

 

Investering: Voor Zeg JA betaal je € 75,-  (Vrij van BTW). 

Zeg JA doe je in een kleine groep: er kunnen maximaal 4 deelnemers meedoen per workshop.
Bij 2 aanmeldingen gaat de workshop al door. 

Andere ervaringen:

Winterkeren ervaringen: