Kwaliteiten & persoonlijke eigenschappen

Persoonlijke eigenschappen zijn je (kern)kwaliteiten, je valkuilen, je sterktes en je zwaktes. Zo kun je bijvoorbeeld gedisciplineerd zijn, of juist chaotisch en flexibel. Je kunt empathisch en invoelend zijn, of analytisch.

In deze blogpost neem ik je mee in de vraag: “Hoe herken je een kwaliteit van jezelf?”

Ik weet niet hoe dat voor jou zit mooi mens, maar het is soms zo’n moeilijke vraag om te beantwoorden. Bijvoorbeeld als je last hebt van onzekerheid, of niet lekker in je vel zit. Of wanneer je geneigd bent om alleen het goede in een ander te zien en jezelf niet de waarde toekent die je verdient. Als je niet (meer) toekomt aan wat er in jezelf verstopt zit. En je dus niet meer kunt bedenken waar je (kneiter) goed in bent.  

Zelf vond ik het in het verleden ook een lastige vraag. Daarnaast vergat ik regelmatig waar ik goed in was. Mijn successen, mijn sterke punten en mijn goede eigenschappen verdwenen regelmatig door het putje wanneer ik niet goed in mijn vel zat. Toen ik het vervolgens wel zelf ‘voelde’ of ‘zag’ kreeg ik vervolgens moeite om het te verwoorden. Deels omdat ik het opnoemen van mijn kwaliteiten als ‘opscheppen’ en ‘arrogantie’ zag, en aan de andere kant, doordat ik er zelf niet goed kon “bij komen”. De vinger er niet op kon leggen. Vervolgens liep ik vast in gedachtepatronen.

Het opnoemen van mijn kernkwaliteiten is iets wat ik bijvoorbeeld ingewikkeld vond, toen ik op deze website mocht gaan verwoorden waarom jij, lief mens,  juist bij mij moet zijn wanneer jij even niet meer op je kwaliteiten of je goede eigenschappen kunt komen. Of als je niet meer weet wat je nou eigenlijk zelf leuk vindt, doordat je teveel met anderen hebt meebewogen. Sterker nog: er staat niet één van mijn kernkwaliteiten op deze website vermeld. #puntvanaandacht

Meestal draait het vinden van je persoonlijke eigenschappen om een grote. Bijvoorbeeld deze: “Wat is een bepalend moment in je leven geweest?” Het nadeel van zo’n grote vraag is, dat je er als hoogsensitief – fijnbedraad – mens op kunt vastlopen, doordat je sensitieve brein is geneigd zich vast te bijten in filmbeelden vanuit de geschiedenis en daarin te blijven hangen.

Dat is precies de reden, waarom ik niet met mijn klanten puzzel naar de vraag hoe het zover is gekomen. Ik trek ze liever naar het hier en nu. Waar het leven eigenlijk heel oké is.

Dus lief mens, wanneer jij vastloopt in de vraag naar het herkennen van je persoonlijke kwaliteiten, loont het de moeite om die vraag dit keer eens niet aan jezelf, maar aan iemand anders te stellen.  

Je hebt misschien familie, of vrienden, buren, collega’s, of sportgenoten. Vraag eens aan die mensen, met wie je samenwoont, of waarmee je hebt samengewerkt, met wie je een hobby of sport hebt uitgeoefend, wat hij of zij vindt dat jouw kwaliteiten zijn.

Je zult versteld staan. Dingen die jij als doodgewoon en volkomen normaal ervaart, blijken voor anderen namelijk bijzondere kwaliteiten of talenten te zijn.

Zo vind jij het bakken van een heerlijke chocoladetaart misschien helemaal niet bijzonder, maar voor mij geldt het als een buitengewoon talent. Ik ben geen bakker. Vroeger kon ik daar wakker van liggen, tegenwoordig koop ik als ik iets te vieren heb een fijne taart bij de banketbakker. Iedereen blij. Elkaars talent (h)erkennen en dat waarderen. Dat is ook waar het in dit leven een beetje over gaat.

Zo kreeg ik zelf ooit een mooi lijstje kwaliteiten toebedeeld, waarvan mijn hart ging zingen:

  • mijn bril kleurt de wereld: ik zie waar anderen het nog niet zien;
  • ik ben zorgvuldig in de omgang met anderen;
  • ik beschik over een helikopterview: ik zie het plaatje van bovenaf en houd het overzicht;
  • Ik ben een beeldend verteller en schrijver met een gouden pen; het verzinnen van verhalen gaat me moeiteloos af;
  • ik ben een verbinder. Ik breng op verschillende manieren vraag en aanbod bij elkaar.

Tip:

Vraag een naaste eens naar jouw kwaliteiten. Of vraag hen om een beschrijving van jouw persoon in een paar (kern)woorden. Zo wordt voor jou heel duidelijk waar je goed in bent en waarom mensen bij jou moeten zijn voor een bepaalde dienst of kwaliteit.

Tip2:

Wanneer een kwaliteit of ‘talent’ voor jou een blinde vlek blijkt te zijn, vraag dan vooral door aan de ander wat hij/zij bij jou ziet gebeuren, als je die (kern)kwaliteit doet of uitvoert.  

Wanneer gaan je mondhoeken omhoog? Waarvan gaan je ogen stralen?

Op die manier kun je het bij jezelf beter herkennen en gaan voelen.

Ook een (levens)vraag en klaar met zoeken? Ik vind graag met je mee.

3 reacties

  1. Ik las de laatste nieuwsbrief van Hella, die riep nogal wat herinneringen op. Onze ontmoeting in Utrecht bij de Winkel van Sinkel en daarna de terugreis in de trein. Ik weet niet hoe je toen in je vel stak, maar vond je meteen al een leuk mens.

  2. Ik las ‘m ook. En dacht terug. Dat schrijven mij sinds “Trouw” zoveel vreugde heeft gebracht. En toch.. in die tijd had ik minstens twee websites gebouwd en schreef ik eveneens de sterren van de hemel. Maar meestal vond ik het zelf niet goed genoeg. Dat is nu anders hoor.. 😉
    Wat hebben we een plezier gehad, op die Trouwschrijvers. Jammer dat het er niet meer is. Zou de toegang nog werken?

  3. Ik dacht, ik stuur je de link even, maar ik zie dat je hem al hebt gevonden. Naar aanleiding van het overlijden van Josiene is Trouwschrijvers weer online gegaan, ik dacht dat het voor een korte tijd was , maar je kan er nog steeds lezen en reageren.

Meer blogs:

Rechtvaardigheid

Als ik naar mijn klanten kijk, hebben de enkele overeenkomsten. Allemaal zijn ’t heel fijne mensen, waarbij ‘fijne’ niet alleen terugslaat op

Jaap

“Kun je misschien even een lapje over me heen halen?” hoor ik onder mijn handen. “Je hebt wat op me laten vallen

Speerpaardje

“Jij werkt dus met voorwerpen,” zegt Annie, mijn innerlijke critcus. “En ik zie het je vaak doen, maar waarom is dat eigenlijk?”