In 2020 besloot ik tijdens de Coronapandemie en bijbehorende lockdown, dat er meer licht en geluk de wereld in mocht worden geslingerd. Zo ontstond Straalkunde: een welzijnswetenschap waarmee je van binnen en van buiten gaat stralen.
Straalkunde bestond in eerste instantie uit prikkelende gedichtjes en korte verhalen. Op mijn werk in het ziekenhuis werd de term Straalkunde ook opgemerkt: zo gaf ik workshops op de werkvloer. Zo leerde ik mensen hun geluksvaardigheden te ontwikkelen, bracht ik ze in contact met vormen van eigen welbevinden en leerde ik mensen (werk)stress te herkennen en ermee te spelen. Zo bracht Straalkunde meer licht in mijn leven én dat van anderen.
Tijdens de pandemie maakte ik een besloten Facebookgroep aan: “Straalkunde: meer zin in je leven,” waarin ik bijna anderhalf jaar dagelijks kleine porties geluk en speelse schrijfoefeningen deelde. Het is aan de dames uit deze groep te danken (“Stop eens met mutsen, ga gewoon dóen”) dat ik het aandurfde om “Schrijf jezelf” in de échte wereld te zetten.
Als reactie op deze schrijfavonden ontvang ik regelmatig het woord “magisch,” in combinatie met de woorden “licht”, “luchtig” en “anders.” Het stemt me blijmoedig; het klopt namelijk met de manier waarop ik het leven probeer te benaderen. Als een enorme speeltuin in plaats van een donkere bioscoop waarin telkens dezelfde film wordt afgedraaid.
Als kind hing ik al regelmatig op mijn kop, at zelfs mijn boterhammetjes ondersteboven. Zo ben ik van nature geneigd om de dingen die als problemen of uitdagingen worden gezien, “om te draaien” om zodoende de zaak eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Op die manier is het niet meer zwaar en ontstaat er ruimte, licht en lucht.
In de aanloop naar de lichtste dag van het jaar wil ik je graag laten proeven van een luchtiger en lichte manier van leven. Het leven is bedoeld om te stromen in plaats van je te laten overstromen. Het leven is niet gemaakt om jou te tarten: het leven ben jij! Wanneer je de wereld speels gaat benaderen, ga je anders naar de zaak kijken en zo ga je dingen zien die je eerder niet opvielen. Met zin en aandacht voor wat is. Net als ik ben jij ook niet kapot of gebroken: alles wat je nodig hebt zit al in jou. Dáárin schuilt de magie. Het goede nieuws: het wacht in jou om ontdekt te worden.
De Zinnige zomertoer is een speelse ontdekkingstocht van drie weken, waarin ik je laat proeven aan een lichter leven. Je gaat de magie in jezelf ontdekken, zodat je zelf nóg meer licht en lucht in je leven kunt brengen.
Tijdens de reis, die loopt van 6 tot 27 juni, ontvang je elke week een inspiratiemail over het weekthema die je zintuigen aanscherpt en je verwonderingsspier traint. Ik geef je prikkelende oefeningen om het thema in je eigen omgeving en op je eigen tempo te verkennen. Op een andere manier dan je tot nog toe gewend was. Zo ga je anders kijken.
In verdiepende (schrijf)opdrachten wordt je intuïtie aangesproken, zodat je eigen ideeën en woorden boven water komen. Ook krijg je instrumenten aangereikt om je aangeboren speelsheid aan te boren en je creativiteit aan te wakkeren. Je natuurlijke veerkracht wordt aangesproken en zo leer je anders dóen.
Samen spelen is samen delen en samen helen: je ervaart dat je niet de enige bent die stoeit met uitdagingen in dit leven. Je ervaart dat anderen tegen dezelfde vraagstukken aanlopen. Samen sparren, verwonderen en bruisen met nieuwe energie. Nieuwe inzichten opdoen, de zaak eens van een heel andere kant bekijken, wat je een frisse blik oplevert. Tijdens elke inspiratiesessie werken we met gezamenlijke oefeningen, zodat het thema eigen wordt.
Start: 6 juni (Op Tweede Pinksterdag ontvang je de eerste inspiratiemail) Einde: 27 juni
Voor € 275,- inclusief BTW reis je mee. Boek je je ticket vóór 22 mei 2022, dan krijg je vroegboekkorting: in dat geval betaal je € 255,-
We gaan van start met minimaal twee deelnemers en het gezelschap zal uit maximaal zes deelnemers bestaan. De groepsgrootte komt ten goede aan de veiligheid, aandacht en kwaliteit. Waarden die voor mij belangrijk zijn en die ik graag laat terugkomen in mijn werk.
Voor de ziekenhuisverhalen zijn gefingeerde namen gebruikt. Elke gelijkenis met bestaande personen berust daarmee op toeval. Mocht iemand zichzelf toch in een bepaalde situatie menen te herkennen, dan zal ik dit tegenover derden altijd blijven ontkennen.