Vind je Zin!

“Odette leert jou niet zozeer om te schrijven, maar ze laat je –  zonder dat jij dat in de gaten hebt – contact maken met je diepste gevoel. De plek waar jouw eigen woorden wonen. Met haar creatieve schrijfopdrachten tovert ze in een mum van tijd je schrijfmoed en je inspiratie boven water. Zo ga jij (weer) met plezier schrijven en vind je zinnen waarvan jij niet wist dat je ze kon schrijven.

Hoe creatief ze is? Laat ik het zo zeggen: ze kan je rustig een fles Croma uit je eigen koelkast laten trekken en ervoor zorgen dat jij beschrijft dat die fles Croma dé nieuwste trend is op het gebied van gezichtsverzorging. Hoe? Geen idee maar ze flikt het.”

Wat is “Schrijf jezelf?”

Zin vind je in alles en in niets tegelijk. Bij “Schrijf jezelf” vindt je zin(nen) op de plek waar je misschien nog niet had gezocht: in jezelf. Dat doe je in mijn virtuele Zoomkamertje waar alles oké is. 

Je krijgt creatieve schrijfopdrachten, waaraan ik de vrijheid koppel dat je ze altijd mag bijstellen naar jouw manier van denken en schrijven, zodat ze je passen. De oefeningen zijn bedoeld om je verbeelding en je fantasie aan te wakkeren. En daarbij mag je heerlijk de bocht uitvliegen, omdat niets gek is en alles kan! 

Soms, als ik er zin in heb en de sfeer laat het toe, kun je ook wel eens een  improvisatieoefening krijgen, of een andere kijk- speel- en doe-opdracht, die jouw natuurlijke speelsheid opwekken. Deze zijn altijd gericht op ontspanning en niet om het “goed te doen”.  Eigenlijk krijg je er onder het schrijven dus gewoon een veerkrachttraining bij cadeau. 

Schrijfplezier staat voorop

“Schrijf jezelf” duurt anderhalf uur en met mijn schrijfopdrachten mag je alle kanten op. Op die manier ontstaat je eigen verhaal, een liedje of misschien wel een gedicht. Het ligt eraan wat er op dat moment bij jou opkomt. Het gaat nóóit om het voldoen aan de opdracht: de missie is dat je schrijft en dat je er plezier in hebt. Los van het resultaat! Als ‘alternatieve’ schrijfcoach werk ik niet met het groene boekje, noch doe ik aan spellingsvormen of grammatica. Deze instrumenten kunnen je tijdens het schrijfproces namelijk verschrikkelijk in de weg zitten. En dat is niet de bedoeling. 

Delen mag en het hoeft niet

Je mag tijdens je avond je zelfgemaakte verhaal delen. Dat is altijd een optie en vrijwillig: niks moet. Als jouw schrijfwerk te persoonlijk is, of wanneer je het te spannend vindt om je verhaal te delen (of je vindt zelf dat er helemaal niks zinnigs uit je pen tevoorschijn kwam en dat kan zomaar gebeuren en dat geeft niks) no worries: dat is allemaal oké en helemaal prima.

Het voorlezen is niet bedoeld als podium of om te laten zien hoe goed je bent als schrijver: het is slechts een manier om met elkaar te delen wat een schrijfopdracht bij jou naar boven brengt. En dat pakt bij iedereen verschillend uit. Zo kan één schrijfopdracht die ik aan zes mensen geef, zes totaal verschillende uitwerkingen opleveren. Van verhaal, gedicht tot soms wel een tekening. Daarin zit de magie: je weet nooit wat er ontstaat. Zowel uit je brein als uit je lijf. En geloof me, ook jouw lichaam schrijft: via kleine bewegingen of sensaties seint ze haar verhaal feilloos door aan jouw vingers, zodat het boven komt.

Maar ik kán helemaal niet schrijven

Niks van waar: iedereen kan schrijven. Tijdens “Schrijf jezelf” mag je spelling, grammatica én het Groene boekje overboord kieperen. In mijn broedplaats gaat het om het vinden van je eigen woorden;  of ze nou vanuit je oren komen of vanuit je tenen. In het afgelopen jaar heb ik ervaren dat juist de verhalen van de mensen die het meest onzeker over zichzelf waren, of die riepen “maar ik kan helemaal niet schrijven”, soms juist de mooiste pareltjes afleverden, die ons tot in de tenen raakten en ontroerden.

 “Schrijf jezelf” is de vrijplaats waar je helemaal jezelf mag zijn om je eigen creativiteit en de originele jij aan te boren, op te sporen en aan te wakkeren. Zodat de woorden die echt van jou zijn, hun weg naar buiten kunnen vinden. Om jouw verhaal te vertellen. 

“Wij van het alfabet en het numerieke peloton werken graag met Odette. Ze kan ons soms wel tot een beetje hoofdpijn rammelen, maar dat is altijd voor het goede doel. En als ze te hard op ons drukt zegt ze altijd netjes “sorry.” 

Wat ú aan onze samenwerking heeft? Nou, Odette leerde ons dat mensen via onze zwarte vierkantjes uiting kunnen geven aan wat er in ze leeft. Wat er in ze omgaat, zeg maar. Aan zoiets prachtigs werken wij natuurlijk graag mee. Via “Schrijf jezelf” leert Odette jou dat ook. Ze laat jou op een bijzonder creatieve manier je eigen woorden vinden, zonder dat het zwaar of melodramatisch wordt. Zo kan ze jouw planten bijvoorbeeld vragen om te beschrijven hoe het is om met jou samen te leven. Nou geloof me: daar komen soms heel verrassende schrijfstukken over uit. 

Wij zien (want wij kijken natuurlijk mee in Zoom) dat bij verschillende deelnemers er plezier in schrijven ontstaat – of misschien wel terugkeert – doordat álles er mag zijn. Óók de zinnen die misschien niet zo mooi lopen maar die wel rechtstreeks uit het hart zijn opgeschreven.”

Geen groepsmens?

Schrijf jij of wil jij schrijven met thema’s of onderwerpen die zo persoonlijk zijn dat het niet fijn voelt in een (kleine) groep?

Klik dan hieronder op de knop en lees alles over het “Schrijf jezelf 1-op-1” programma. 

Praktisch:

Datum 2022

  • Donderdag 15 december 20:00-21:30 uur (Zoom) 

 

Data/tijden 1e kwartaal 2023

  • Donderdag 12 januari 20:00 -21:30 uur 
  • Vrijdag 27 januari 10:00-11:30 uur 
  • Donderdag 9 februari 20:00- 11:30 uur 
  • Dinsdag 21 februari 10:00-11:30 uur 
  • Donderdag 9 maart 20:00-21:30 uur 
  • Vrijdag 24 maart 10:00-11:30 uur

Locatie

We treffen elkaar via Zoom.

Overig: 

Per editie houd ik ruimte voor 6 deelnemers. Dat is bewust: ik geloof  in Veiligheid, Aandacht en in Kwaliteit. De ideale voedingsbodem voor inzicht, ruimte en vertrouwen.

Elke “Schrijf jezelf” staat op zichzelf; er zijn geen blokken of thema’s. Je bent vrij om wanneer dan ook aan te haken.

Je investering:

Een open blik, een fikse dosis nieuwsgierigheid, een snufje onbevangenheid, anderhalf uur van je tijd plus € 25,- (vrij van BTW).

Yes! Ik schrijf mee!

Hallo, lezer, hier Annie.

Precies, Annie Azijnzeiker. Van Linkedin. Waar Odette nog wel eens post over onze conflicten en ruzies. Het is een creatief wicht, dat mag gezegd, onze Odette.

De meeste kritiek van mij komt voort uit het feit dat ik vind dat het gewoon altijd beter kan en doordat ik simpelweg niet voor de middenmoot ga. En dat verwacht ik van mijn Odette ook niet. Punt. 

Feit is – en ik zeg dit maar één  keer anders gaat ze naast d’r wollen sokken lopen –  dat Odette briljant is in het vinden van de zin.

In het bijzonder in het afgraven naar de persoonlijkheid achter het verhaal. Waarbij alles goed is en oké. Zo wordt de drempel om het “fout te doen” verlaagd en zo geniet jij weer van je eigen schrijfproces. Ook van je schrijfwerk wat nog in de kast ligt en waar je niet meer aan wilde beginnen, want de schrijfspiratie werkt nog enkele dagen door, nadat je met Odette hebt geschreven.  Het knapst vind ik dat ze je in jezelf laat graven zonder dat te vragen en zonder dat je het zelf door hebt. Zo schrijf je woorden op waar je anders nooit was opgekomen.

Af en toe verrast ze mij zelfs nog door gewoon een zin om te draaien of helemaal aan gort te hakken zodat ze ‘m achterstevoren kan opdienen. Omdat ie dan lekkerder bekt. Ongelooflijk, maar het werkt. Ik kan er nog maar één ding aan toevoegen:

Schrijf gewoon eens mee en oordeel zelf! 

Geen schrijfzin? Geef “Schrijf jezelf” cadeau!

Vul de aanvraag in. Per e-mail ontvang je een factuur voor een editie van “Schrijf jezelf”. Na ontvangst van je betaling ontvang je de cadeaubon per e-mail. Je kunt ook aangeven dat de mazzelkont die “Schrijf jezelf” cadeau krijgt, zelf de bon mag ontvangen. In dat geval ontvangt de begunstigde de cadeaubon rechtstreeks.

Ik geef een "Schrijf jezelf" cadeau
Vul hier de voor- en achternaam in van de mazzelkont die "Schrijf jezelf" cadeau krijgt :=)
Alleen invullen wanneer je wilt dat de cadeaubon rechtstreeks naar de begunstigde wordt gestuurd.

Wat vonden anderen?