Schrijf jezelf!

“Odette leert jou niet zozeer om te schrijven, maar ze laat je –  zonder dat jij dat in de gaten hebt – contact maken met je diepste gevoel. De plek waar jouw eigen woorden wonen. Met haar creatieve schrijfopdrachten tovert ze in een mum van tijd je schrijfmoed en je inspiratie boven water. Zo ga jij (weer) met plezier schrijven en vind je zinnen waarvan jij niet wist dat je ze kon schrijven.

Hoe creatief ze is? Laat ik het zo zeggen: ze kan je rustig een fles Croma uit je eigen koelkast laten trekken en ervoor zorgen dat jij beschrijft dat die fles Croma dé nieuwste trend is op het gebied van gezichtsverzorging. Hoe? Geen idee maar ze flikt het.”

Wat is “Schrijf jezelf?”

Zin vind je overal en nergens tegelijk. Bij “Schrijf jezelf” vindt je de zin(nen) op de plek waar je misschien nog niet had gezocht: in jezelf.

“Schrijf jezelf” is mijn creatieve broedplaats. Je krijgt er creatieve schrijfopdrachten waaraan ik de vrijheid koppel dat je ze altijd mag bijstellen naar jouw manier van denken en schrijven, zodat ze je passen. De oefeningen zijn bedoeld om je verbeelding en je fantasie aan te wakkeren. Daarbij mag je heerlijk de bocht uitvliegen, omdat in mijn broedplaats niets gek is en alles kan. 

Ik werk ook met improvisatieoefeningen en theaterinterventies om je de natuurlijke speelsheid die al in jou zit, op te wekken. Deze kijk- speel- en doe-oefeningen zijn altijd gericht op ontspanning en niet om het “goed te doen”.  Zo krijg je er tijdens het schrijven een veerkrachttraining bij cadeau. 

Plezier staat voorop

“Schrijf jezelf” duurt anderhalf uur, waarbij je alle kanten mag uitvliegen met mijn schrijfopdrachten. Op die manier ontstaat je eigen verhaal, een liedje of misschien wel een gedicht. Het ligt eraan wat er op dat moment bij jou opkomt. Het gaat nóóit om het voldoen aan de opdracht: de missie is dat je schrijft en dat je er plezier in hebt. Los van het resultaat! Ik ben geen gewone schrijfcoach, daarom werk ik niet met het groene boekje, en ik doe ook niet aan spellingvormen of grammatica. Deze taalkundige instrumenten kunnen je tijdens het schrijven  namelijk verschrikkelijk in de weg zitten. En dat is niet de bedoeling. 

Delen mag en hoeft niet

Je mag tijdens je avond je zelfgemaakte verhaal delen. Dat is altijd een optie en vrijwillig: niks moet. Als jouw schrijfwerk te persoonlijk is, of wanneer je het te spannend vindt om je verhaal te delen (of je vindt zelf dat er helemaal niks zinnigs uit je pen tevoorschijn kwam en dat kan zomaar gebeuren en dat geeft niks) no worries: dat is allemaal oké en helemaal prima.

Het voorlezen is namelijk niet bedoeld als podium of om te laten zien hoe goed je bent als schrijver. Delen van je verhaal is een manier om met elkaar te ontdekken wat een schrijfopdracht naar boven brengt. En dat pakt bij iedereen altijd weer verschillend uit. Zo geeft één schrijfopdracht allemaal verschillende uitwerkingen. Van verhaal, gedicht tot soms wel een tekening. Daarin zit de magie: je weet nooit wat er ontstaat. Zowel uit je brein als uit je lijf. En geloof me, ook jouw lichaam schrijft: via kleine bewegingen of sensaties seint ze haar verhaal feilloos door aan jouw vingers, zodat het boven komt.

“Maar ik kán helemaal niet schrijven”

Niks van waar: iedereen kan schrijven. Tijdens “Schrijf jezelf” mag je spelling, grammatica én het Groene boekje overboord kieperen. In mijn broedplaats gaat het om het vinden van je eigen woorden;  of ze nou vanuit je oren komen of vanuit je tenen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat juist de verhalen van de mensen die het meest onzeker over zichzelf waren, of die riepen “maar ik kan helemaal niet schrijven”, soms juist de mooiste pareltjes afleverden, die tot in de tenen raakten en ontroerden. Dus wacht niet langer en pak je pen!

“Schrijf jezelf” is de vrijplaats waar je helemaal jezelf mag zijn om je eigen creativiteit en de originele jij aan te boren, op te sporen en aan te wakkeren. Zodat de woorden die echt van jou zijn, hun weg naar buiten kunnen vinden. Om jouw verhaal te vertellen. 

Wat vonden anderen?

Geen groepsmens?

Schrijf jij of wil jij schrijven met thema’s of onderwerpen die zo persoonlijk zijn dat het niet fijn voelt in een (kleine) groep?

Klik dan hieronder op de knop en lees alles over het “Schrijf jezelf 1-op-1” programma. 

Praktisch:

Data eerste helft 2023

  • Maandag 20 maart 20:00 -21:30 uur
  • Donderdag 20 april 20:00 -21:30 uur
  • Maandag 15 mei 20:00 -21:30 uur
  • Donderdag 15 juni 20:00 -21:30 uur

 

Locatie: Zoom

Elke “Schrijf jezelf” staat op zich; er zijn geen blokken of thema’s. Je bent dus vrij om wanneer dan ook aan te haken.

Je investering:

Een open blik, een fikse dosis nieuwsgierigheid, een snufje onbevangenheid, een lepel humor, anderhalf uur van je aanwezigheid plus € 25,- (vrij van BTW).

Enkele dagen tevoren ontvang je een mail met een factuur. Je deelname is definitief na ontvangst van je betaling.

 

Hallo lezer, hier Annie.

Precies, Annie Azijnzeiker. Van Linkedin.

Waar Odette schrijft over onze conflicten. Ondanks onze meningsverschillen vind ik haar een creatief wicht, dat mag gezegd. Mijn kritiek komt voort uit het feit dat ik vind dat het gewoon altijd beter kan. Ik ga niet voor de middenmoot en dat verwacht ik van Odette ook niet. Punt. Wij zijn van de eigenheid. Daar gaan we voor want eigenheid schept eigenwaarde.

Wat ik nog wil zeggen – heel zachtjes anders gaat ze naast d’r wollen sokken lopen –  is, dat Odette echt briljant is in het vinden van de zin.

In het bijzonder vindt zij altijd het verhaal-achter-het-verhaal. Het stukje persoonlijkheid dat onder jouw verhaal schuilt. Wees gerust: geen psychologisch gedoe, want daar houdt ze niet van. Hoe Odette het doet weet ik niet, maar ze laat je in jezelf graven zonder dat expliciet te vragen of te benoemen, en zonder dat je het zelf door hebt. Odette schept ruimte om je verhaal vanuit een ander perspectief te zien. Zo schrijf je woorden en zinnen die je anders nooit had gevonden. 

Odette zit je tijdens het schrijfproces niet in de weg met hinderlijke “maar als”jes en laat je vrij om met je tekst te doen wat je zelf wilt. Je kunt je gang gaan, waarbij veel goed is en oké. Met die grondhouding verlaagt Odette de drempel om het “fout te doen” zodat jij onbevangen van je eigen schrijfproces kunt gaan genieten. Ook van schrijfwerk wat nog bij je in de kast ligt en waar je niet meer aan wilde beginnen. Wanneer je eenmaal met Odette hebt geschreven werkt de schrijfspiratie nog een tijd door. Zo kun jij oude stukjes weer nieuw leven inblazen. 

Af en toe verrast ze mij zelfs nog door gewoon een zin om te draaien of helemaal aan gort te hakken zodat ze ‘m achterstevoren kan opdienen. Omdat ie dan lekkerder bekt. Ongelooflijk, maar het werkt. Ik kan er nog maar één ding aan toevoegen:

Schrijf gewoon een keer mee en oordeel zelf.

Geen schrijfzin? Geef “Schrijf jezelf” cadeau!

Vul de aanvraag in. Per e-mail ontvang je een factuur voor een editie van “Schrijf jezelf”. Na ontvangst van je betaling ontvang je de cadeaubon per e-mail. Je kunt ook aangeven dat de mazzelkont die “Schrijf jezelf” cadeau krijgt, zelf de bon mag ontvangen. In dat geval ontvangt de begunstigde de cadeaubon rechtstreeks.

Wat vonden anderen van "Schrijf jezelf"?