weg

Opvissen van je talenten, hoe doe je dat?

Persoonlijke eigenschappen zijn je (kern)kwaliteiten, je valkuilen, je sterktes en je zwaktes. Zo kun je bijvoorbeeld gedisciplineerd zijn, of juist chaotisch en flexibel. Je kunt empathisch en invoelend zijn, of analytisch. In deze blogpost neem ik je mee in de vraag: “Hoe herken je een kwaliteit van jezelf?”

Ik weet niet hoe dat voor jou zit mooi mens, maar soms is die vraag lastig te beantwoorden. Bijvoorbeeld wanneer je je onzeker voelt of niet lekker in je vel zit. Of wanneer je innerlijke criticus weer eens vóór in de bus is gaan zitten, in plaats van dat hij op de trekhaak hangt.

Vaak zien we het goede in de ander en kunnen we onszelf genadeloos afbranden.

Waar ben ik eigenlijk goed in?

Dat vond ik dus een heul grote en vooral moeilijke vraag. Ik was geneigd om mijn successen vooral aan anderen op te hangen en de dingen die niet goed gingen, volledig aan mezelf te wijten. Onzin! Toen ik beter in de gaten kreeg wat mijn talenten waren, ontstond een volgend probleem: ik kon ze niet verwoorden.

Deels werd dat veroorzaakt doordat ik het opnoemen van kwaliteiten als ‘opscheppen’ zag, en aan de andere kant leek het alsof ik er niet goed bij kon komen. Ik kon er de goede woorden niet voor vinden. Dus ging ik piekeren en liep ik vast in gedachtepatronen.

Het opnoemen van mijn talenten en kernkwaliteiten vond ik bijvoorbeeld ingewikkeld toen ik ze op deze website mocht gaan verwoorden. Waarom jij, lief mens, bij mij moet zijn wanneer jij even niet meer op je kwaliteiten of je goede eigenschappen kunt komen. Of als je niet meer weet wat je nou eigenlijk zelf leuk vindt, doordat je teveel met anderen hebt meebewogen. Sterker nog: er staat niet één van mijn kernkwaliteiten op deze website vermeld.

Zet er een vraag voor

Persoonlijke eigenschappen kun je boven water halen als je er een vraag voor plaatst. Bijvoorbeeld deze: “Wat is een bepalend moment in je leven geweest en welke eigenschappen zorgden ervoor dat je daar positief op kunt terugkijken?”

Het gevaar van zo’n vraag zit hem in twee dingen.

  1. Als hoogsensitief – fijnbedraad – mens kun je hierop vastlopen, doordat je sensitieve brein is geneigd zich vast te bijten in filmbeelden vanuit de geschiedenis. Zo blijf je in de film hangen en dat is niet helpend. Of er komen allerlei andere breinhaakjes aan te pas, waardoor je elke andere vraag die opkomt beantwoordt behalve die ene.
  2. Je gaat zoeken naar positieve dingen die je uit dat moment hebt opgeslagen. Maar niet alles in het leven is positief. Vaak beleef je de meeste groei uit negatieve momenten. Helaas willen we daar vaak niet naar terug en zeilen we zo’n beetje om zo’n moment heen. Zonde, want zo laat je jouw kwaliteiten misschien in het moeras van dat moment liggen.

Bovenstaande is precies de reden waarom ik nooit met jou ga puzzelen met de vraag hoe jij in je huidige leefsituatie bent beland. Het is niet relevant en bovendien houd ik je liever in het hier-en-nu, waar het leven oké is.

Haal er maar eens iemand bij

Wanneer jij vastloopt in de vraag naar het herkennen van je persoonlijke kwaliteiten, loont het de moeite om die vraag niet direct aan jezelf, maar via iemand anders te stellen.  

Aan je familie, vrienden, buren, collega’s, of sportgenoten. Vraag eens aan die mensen, met wie je samenwoont, of waarmee je hebt samengewerkt, met wie je een hobby of sport hebt uitgeoefend, wat hij of zij vindt dat jouw kwaliteiten zijn.

Je zult versteld staan. Dingen die jij als doodgewoon en volkomen normaal ervaart, blijken voor anderen bijzondere kwaliteiten of talenten. Zo vind jij het bakken van een heerlijke chocoladetaart misschien helemaal niet bijzonder, maar voor mij geldt het als een buitengewoon talent. Ik ben geen bakker. Vroeger kon ik daar wakker van liggen, tegenwoordig koop ik als ik iets te vieren heb een fijne taart bij de banketbakker. Iedereen blij. Elkaars talent (h)erkennen en dat waarderen.

Zo kreeg ik zelf via de haal-er-maar-even-iemand-bij vraag een mooi lijstje kwaliteiten toebedeeld, waarvan mijn hart ging zingen:

  1. mijn bril kleurt de wereld: ik zie dingen die niemand anders ziet;
  2. ik ben zorgvuldig in de omgang met anderen, ik laat ieder in zijn/haar/hun waarde;
  3. ik heb een glitterpopcornbrein met plaatjes: ik zie het complete plaatje dus al gauw en de oplossing dus ook;
  4. Ik ben een verbeeldend verteller met een gouden pen; het verzinnen van verhalen gaat me moeiteloos af;
  5. ik ben een verbinder. Ik breng op verschillende manieren mensen bij elkaar.

Tip:

Vraag een naaste eens naar jouw kwaliteiten. Of vraag hen om een beschrijving van jouw persoon in een paar (kern)woorden. Zo wordt voor jou heel duidelijk waar je goed in bent en waarom mensen bij jou moeten zijn voor een bepaalde dienst of kwaliteit.

Tip2:

Wanneer een kwaliteit of ‘talent’ voor jou een blinde vlek blijkt te zijn, vraag dan vooral door aan de ander wat hij/zij bij jou ziet gebeuren, als je die (kern)kwaliteit doet of uitvoert.  Wanneer gaan je mondhoeken omhoog? Waarvan gaan je ogen stralen? Op die manier kun je het bij jezelf beter voelen én herkennen.

Deze post delen?

Meer blogs

Wat is nou eigenlijk écht raar?

Mijn eerste maanden zonder ziekenhuiswerk liggen achter me. Ik zag ernaar uit en tegelijkertijd miste ik mijn bijna dagelijkse fietstochtje ernaartoe. Het park vol treurwilgen,

Lees verder »

Dát kan toch niet?

Stel je voor dat je zou ontdekken dat je al goed bent, zoals je bent. Dat je leven bedoeld is om vrijuit te leven, je

Lees verder »

Wie kan sturen…..

Wanneer jij je verbindt met een waarde, kun je beter sturen in de richting van de JA en blijf je weg van de dingen die je niet meer wilt

Lees verder »

Bedrijfscorrespondentie

Amsterdam, 11 maart 2024 Lieve Odette, Van harte gefeliciteerd met je 54e verjaardag.In het afgelopen jaar heb ik met bewondering gekeken naar de manier waarop

Lees verder »