Wat wandelschoenen met yoga te maken hebben

“Mijn wens voor jou,” sprak mijn wandelschoen serieus, “is dat je tijd neemt om te bewegen. Stop met dat hysterische zusterloopje. Het is niet nodig.”

Hij had zó gelijk. Ik hoef niet meer te rennen en te vliegen. Na deze week is het klaar met gerol, geduw en getrek. Brauni, mijn elektrische tandenborstel, had ook een mooie boodschap.

“Wees als ik: efficiënt met en zuinig op je tijd. Doe meer yoga.”
Daarvan schijn ik te gaan zingen.
Volgens Brauni dan. 

Kalos
Beiden waren met elkaar in gesprek gegaan in een schrijfoefening. Ze bleken een mooie boodschap voor me te hebben over tijd. Hoe ik ermee omga. Er mag meer kalos worden toegevoegd. In 2024 wil ik zuiniger met mijn lijf omgaan én met de tijd die me gegeven is. De sportschool had tijdelijk een positief effect op mijn rug gehad maar een negatief effect op mijn humeur en tijdswelbevinden, dus ging ik niet meer. Er was steeds iets geweest dat neerkwam op: geen zin.

Yo-Ga!
Na twee weken niet trainen verdwenen mijn spieren als sneeuw voor de zon. De rugpijn keerde terug. Ontmoedigd liep ik rond, als een bejaarde. Ontdekte dat er bij het buurtcentrum om de hoek yoga werd gegeven. Voor middelbare dames. 

Na de eerste proefavond liep ik zingend en pijnvrij naar huis. Ik besloot dit keer te luisteren naar mijn lichaam én mjin tandenborstel: gymmen met die rug, met de juiste oefeningen, zonder sportschool.   
Pure magie: de pijn verdween. Ineens kon ik ook weer langer dan een kwartier wandelen. 

Ik startte nog een experiment
Meer stilzitten, overdag. Niks doen. Met een boek of tijdschrift. Er kwam een aanbieding langs voor een online yoga abonnement. Ontelbaar veel filmpjes plus yogavormen voor elke leeftijd, kwaal of aandoening. Mijn lichaam gaf een “yes” en dus had ik in no time een account aangemaakt, een jaarabonnement betaald en een welkomstcadeau aangevinkt.

Intussen voel ik me niet alleen een yogi: ik ben het ook.
Mijn wervels zingen zachtjes tijdens de yoga oefeningen en tussendoor sta ik op mijn kop. Ik was vergeten hoe leuk ik dat vind. Bovendien is ondersteboven staan heurluk voor mijn ruggetje, want gewichtloos.

Tijdloos koesteren
Zo sloeg ik twee vliegen in een klap. Bewust raken van tijd en goed zorgen voor mijn lichaam. Het lijkt me fijn om die twee te combineren in 2024. Tijdloos koesteren, mijn JA-woorden voor 2024 liggen voor mij. 

Het betekent langzaam wandelen zonder sporthorloge. De telefoon vaker wegleggen en mezelf parkeren in een boek. Mijn schouders optrekken wanneer leestijd eigenlijk huishoudelijke tijd is. Een gesprek voeren zonder steeds op de klok te kijken. Mijn lijf koesteren met goed voedsel, rust en de dingen doen die het leuk vindt. 

Alle tijd
Zo hakte ik deze afgelopen week een knoop door om ergens níet te gaan werken. Niet te beginnen. Ergens had ik plezierig meegelopen en er fijne indrukken opgedaan, daar niet van. Lieve mensen leren kennen.
Mijn mening had bijgedragen, mijn inzichten hadden ertoe gedaan.

If it isn’t a clear ‘yes’, then it’s a clear ‘no’
Desondanks voelde ik geen duidelijke “ja” vanuit mijn lijf. Er was geen bruisje, noch een tinteling geweest.  In een telefoongesprek met mijn niet-collega’s sprak ik mijn gevoel hierover uit. Niet alleen werd ik gehoord, maar ook in mijn keuze bemoedigd.  Dat het zo belangrijk is om naar je gevoel te luisteren. 

Ik ben een gevoelsmens. 
Het was precies die reden geweest, waarom ze me graag hadden gezien. Empathie, meedenken, in het gevoel stappen. En het dus begrijpen dat ik niet tegen dat gevoel kon instappen. 

In hetzelfde telefoongesprek besloot ik moed te verzamelen om nog iets anders voor mezelf te vragen. Zo kreeg ik geen nieuwe baan en wel een nieuwe huisarts.
Binnenkort ga ik me inschrijven.  

Ik voel me ontzettend welkom, als gevoelsmens. Mijn cellen juichen. Dat noem ik nog eens koesteren. Wat koester jij, lief mens?

Deze post delen?

Andere blogs

Wie kan zeilen…..

Wanneer jij je verbindt met een waarde, kun je beter sturen in de richting van de JA en blijf je weg van de dingen die je niet meer wilt

Lees verder »

Bedrijfsbrief

Amsterdam, 11 maart 2024 Lieve Odette, Van harte gefeliciteerd met je 54e verjaardag.In het afgelopen jaar heb ik met bewondering gekeken naar de manier waarop

Lees verder »

De intenne

HSp is als leven zonder filter? Welnee. Je kunt ‘m voor je laten werken; dan wordt het een intenne.

Lees verder »

Elf 🎼

Lieve mam, Ik kan me voorstellen hoe je naar het getal kijkt. Vol ongeloof.Elf. Terwijl je nog eens kijkt, verandert je gezicht met één van

Lees verder »

Draak

“Ja nee, nou, een beetje niksen,” antwoord ik op de vraag wat ik ga doen, nu ik niet meer in het ziekenhuis werk. Ik zit

Lees verder »