Ik werk graag met jou!

Wat zou er ontstaan wanneer jij in contact zou kunnen komen met alle gedachten en gevoelens die in jou leven? Waarbij alles er zou mogen zijn?

Hoe klinkt het plan om samen met je pen of je toetsenbord hand in hand met je kritische zelf op onderzoek te gaan naar wat jij ten diepste wilt?

Wat als je voortaan keuzes zou kunnen maken die bij jou passen en die niet meer van de mening van een ander afhangen? Hoe zou het mogen voelen om te bewegen van “moeten” naar “willen?

Geen (schrijf)coach

Ik ben geen gewone schrijfcoach en mijn klanten zijn ook niet “gewoon.” En jij, allerliefst mooi wezen, bent dat ook niet.

Mijn klanten zijn meestal sensitieve alleskunners met een brein dat alle kanten op schiet. Mijn klanten zouden werkelijk van alles kunnen want ze zijn BRILjant. Inclusief hun unieke  talenten, hun eigenheid en hun prachtige kwaliteiten. Helaas hoorden ze vaak iets anders. 

Meestal hoorden mijn klanten dat ze té waren. Dat ze te snel (vooruit) dachten, te ver voorop liepen in hun werk, dat ze te emotioneel konden reageren. Er was vaak een teveel in voelen. Te diep in nadenken. Mijn klanten  denken vaak diep over van alles na en veelal verloopt dat gedachtenproces via ronde paadjes, waarin ze zichzelf compleet kunnen verliezen.

Mijn klanten, en misschien jij ook,  hebben een verlangen naar eigenheid. Willen dat graag naar buiten brengen. Ze doen veel dingen vanuit ‘t hart en op een manier die heel eigen is. Natuurlijk. Daar vertellen ze graag over, want ze schrijven al veel. Om lucht te geven, te ordenen en om woorden te geven aan wat ze beweegt.  Ze schrijven vanuit een levensvisie, een passie, vanuit ondernemerschap of gewoon vanuit een diep verlangen om te delen.
Want mijn klanten delen graag. En jij doet dat misschien ook.

Mijn klanten delen en bewegen het liefst op een manier die bij ze past en die raakt. Zo zoeken ze geen gewone schrijfcoach want het gaat ze niet om een boek of manuscript. Zij hebben een boodschap vanuit hun hart, die ze graag nar buiten zouden willen brengen. Omdat het zo’n mooie boodschap is. Vanuit dat hart dat bij mijn klanten zo prachtig en groot is, waarin van alles leeft. Hoe breng je zoiets kwetsbaars als jouw prachtige en gevoelige binnenwereld naar buiten?

Als Briljant Zinvinder en Diepzielduiker help ik jou graag om je eigen woorden te vinden. Dat doe ik via creatieve en speelse schrijfoefeningen, waarin we samen jouw essentie naar boven halen. Delen van jezelf die nog niet gezien werden, samen met alle zaken die ertoe doen voor jou. Zo wordt zichtbaar wat gedeeld mag worden. Wanneer jij in contact komt met je emoties, kun je je verbinden met je eigen woorden. Zo ontstaat altijd een passend verhaal dat raakt, doordat je bij jezelf kunt blijven. In alle eigenheid en met woorden die passen. 

Eigenheid schept eigenwaarde. En daar zit de magie. Het ontstaat wanneer je je zelf toestaat om in al je prachtige eigenheid te kunnen zíjn met alles wat in je leeft. Met de lichtheid én met je donkere rafelrandjes. In die compleetheid is er van alles mogelijk en rollen er parels  uit je toetsenbord of uit je pen.

 

Wat doe ik?

Ik wakker het creatieve deel in je brein aan, zodat je in contact kunt komen met je gevoel. Zonder dat je erover hoeft te praten of hoeft te graven. Want dat heeft meestal een averechts effect. Wanneer je net als ik hoogsensitief bent aangelegd, heb je van nature al de neiging om diep te voelen en na te denken over alle elementen, in dit leven. Als je dan over ingewikkelde gebeurtenissen gaat nadenken, zit je er zomaar weer “in” en dat is niet de bedoeling.

Via creatieve en speelse schrijfopdrachten en via improvisatie- en theateroefeningen zet ik je fantasie aan, zodat je voorbij je verstand kunt glippen. Zo zet je stukjes van je eigen leven in als instrumenten tot verwoording en verwondering, zodat je bepaalde dingen in een ander licht kunt houden en er een ander perspectief ontstaat. Ik leer je niet om te schrijven: ik leer je om contact te maken met je binnenwereld, zodat je zelf naar boven kunt halen wat gezien mag worden. Jouw eigenheid bijvoorbeeld, jouw natuurlijke staat van zijn. Jouw talenten.

Voorwerpen helpen

Naast mijn schatkist met creatieve oefeningen zet ik voorwerpen in, als liefdevolle bondgenoten en co-vertellers. Voorwerpen zijn nooit zomaar: ze kwamen ooit om een reden in jouw leven. Voorwerpen geven veiligheid, afstand en houvast wanneer jij een verhaal te vertellen hebt dat je emotioneert, of wanneer het pijnlijk of moeilijk is.

Mijn vader overleed een week voor ik zeventien werd.

De avond ervoor hadden we ruzie gehad over iets stoms als een bord spruiten.

Hij overleed in zijn slaap. Ik heb nooit afscheid van hem kunnen nemen en met die ruzie is het niet meer goed gekomen. Pas toen ik veertig werd, kon ik er iets over schrijven, met behulp van kleine papiertjes die ik in een oud, afgesloten geldkistje had gevonden. Ergens in een donker hoekje op de zolder.

Soms was het een post-it geweest, met alleen een emotie erop geschreven. Of het was een briefje aan mijn vader, in derde persoon enkelvoud, geschreven vanuit het perspectief van zijn oude grasmaaier, die hem lieten weten dat hij werd gemist. Deze briefjes, soms slechts afgescheurde papiertjes, zorgden ervoor dat ik de nacht waarin mijn vader overleed voor het eerst echt kon beschrijven, zonder helemaal “terug te zakken” in de emotie. Het gaf  mij perspectief en afstand om die ingrijpende gebeurtenis op een andere manier te plaatsen dan ik altijd gedaan had.

Sindsdien schrijf ik vaker over mijn vader en kan ik mijn relatie met hem beter onder woorden brengen.

Co-coaches

Het werken met voorwerpen is ontstaan vanuit een persoonlijke zoektocht naar veiligheid. Deze vond ik als tiener niet in de volwassenen rondom mij. Scholen waren in de jaren ’80 nog niet ingesteld op rouw: zo was er na het plotselinge overlijden van mijn vader geen ruimte om mijn verdriet te verwerken en het een plaats te (leren) geven. Thuis werd niet over gevoelens  gesproken dus werd ik meester in het ontduiken van mijn verdriet. De briefjes die ik veel later terugvond, gaven mij houvast en perspectief.

Dat is de reden waarom ik voorwerpen inzet als co-vertellers en co-coaches. Op lastige momenten in je leven had je misschien wel iets vast. Dat voorwerp kan jou iets teruggeven over dat moment. Het kan je inzicht bieden over wat er met jou gebeurde. En waarschijnlijk weet het voorwerp inmiddels feilloos wat er met jouw handen gebeurt wanneer ze stress ervaren of juist heel ontspannen zijn. Ook dat kan een voorwerp jou teruggeven, zodat jij het voor je kunt laten werken in plaats van dat het je in de weg zit. Bovendien geven voorwerpen geven afstand wanneer iets te dichtbij komt. In derde persoon enkelvoud gaat het niet direct over jou. Zo geeft een voorwerp perspectief om met een andere blik naar een  gebeurtenis te kijken.

Werken met voorwerpen gebeurt altijd liefdevol. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het een bijzonder krachtige ervaring is wanneer jij geraakt mag worden door je eigen woorden, wanneer het voorwerp jou treffend beschrijft. Op het moment dat jij een compliment of een liefdevolle boodschap vanuit jouw eigen voorwerp mag ontvangen, groeit je (zelf) vertrouwen op een intensere manier dan wanneer iemand je het vertelt.

Wat uit jezelf voortkomt, bekrachtigt jou in wie je bent.

Schrijf (en wees) jezelf

Laagdrempelig schrijven en spelen in een kleine groep.

Vind je zin (Schrijf jezelf 1 op 1)

Wanneer je je hart in woorden wilt vangen

Stralend jezelf

Een diepe transformatie: wanneer je in lijn wilt komen met wie je van binnen echt bent.

Mijn missie: Inzicht, ruimte, vertrouwen

Inzicht: jij brengt naar boven wat gezien mag worden. Jouw inzicht geeft je kracht waarmee je een fijne energie in jezelf ontsteekt. Zo ben je je eigen “coach”: je geeft je kern een boost.

Ruimte: na inzicht ontstaat ruimte. Wat wil jij? Hoe ziet jouw wens eruit? Ik laat je op een speelse manier ontdekken waar je hart van gaat kloppen.

Vertrouwen: ik leer jou hoe je mild kunt blijven naar jezelf op de momenten dat je uit de bocht vliegt. Ik laat je ervaren wat er gebeurt wanneer je jezelf liefdevol kunt toespreken op momenten dat je dat nodig hebt. Zo kun je je altijd weer met met jezelf verbinden. In vertrouwen.

Wat vonden anderen van werken met mij?

Haal naar boven wat gezien mag worden

Ik help je graag om jouw natuurlijke “fabrieksinstellingen” terug te vinden als je bent vastgelopen in je eigen denkprocessen en wanneer je de negatieve sprookjes en gedachten over jezelf bent gaan geloven. Ik laat je graag ervaren dat je aangeboren nieuwsgierigheid je verder brengt dan het willen uitpluizen hoe het zover is gekomen