Winterkeren: innerlijk pelgrimeren & schatvinden

Winterkeren: naar binnen keren. 

December en januari zijn bij uitstek geschikt om de buitenwereld even te laten voor wat hij is. In de stilte die ontstaat kun je de zachte fluisteringen opvangen, die uit jezelf voortkomen. Zo krijg je inzichten over wat je wilt, wie je bent en wat je jezelf tot doel stelt, nu en in het nieuwe jaar. 

De Twaalf Heilige nachten zijn een bijzondere periode om naar binnen te keren. In deze tijd lijkt de tijd een beetje stil te staan. In feite is dat ook zo, doordat de zonnetijd tussen 21 december en 24 december  NIET verandert. Drie dagen blijft de tijd tussen zonsopgang/zonsondergang precies hetzelfde. Dat is de reden dat de periode van de heilige nachten ook wel de stilstaande tijd wordt genoemd.

Zo kan het ook voelen, dat elke dag zo’n beetje op de vorige lijkt. Het maakt dat we ons tussen de feestdagen door soms wat ongemakkelijk kunnen voelen. Van binnen wachten we op het moment dat het ‘zonnerad’ weer gaat draaien, zodat we opgelucht kunnen ademhalen, omdat we weer vooruit kunnen, naar het licht dat weer in kracht toeneemt. In deze tijd-buiten-de-tijd is de grens tussen materiële en immateriële wereld echter dun. Dat geeft ruimte om in een prettige energie naar binnen te keren om te onderzoeken waar het voor jou in het nieuwe jaar werkelijk om draait.

Elke nacht van de Twaalf Heilige Nachten representeert een thema én vertegenwoordigt een maand van het nieuwe jaar. Daarom is naar binnen keren in deze periode extra interessant.  Het loont het de moeite om je dromen in het licht van de bijbehorende thema’s te houden en zo te ontdekken wat 2023 voor jou in petto heeft.

STILSTAANDE TIJD

De nachten tussen 24 december en 6 januari worden ook wel de heilige nachten genoemd. Het wordt ook wel tijd binnen de tijd of stilstaande tijd genoemd.

Van origine rekenden natuurvolken met maan-maanden en niet met de kalender zoals wij ‘m nu kennen: de gregoriaanse kalender. Een jaar had 12 manen en daarmee waren er telkens 12 perioden tussen twee volle manen. Een maanjaar heeft 354 dagen. Om het jaar “vol” te maken, dat wil zeggen om het jaar gelijk te trekken aan een (Gregoriaans) zonnejaar (365) dagen blijven er 11 dagen en 12 nachten over.

Deze restdagen zijn bedoeld voor bezinning en verstilling. De twaalf heilige nachten is een mystieke tijd, een schemerperiode tussen twee jaren in, die eigenlijk  niet echt bestaat. Hemel en aarde staan in deze periode dicht bij elkaar en de werking van de geestelijke/spirituele wereld is dan ook beter te voelen.

Elk van deze twaalf nachten representeert zowel een maand van het nieuwe jaar, als een thema.

In de desbetreffende nacht waarin ik droomde dat ik helemaal alleen door een wildvreemde stad zwierf zonder me eenzaam te voelen, bleek het thema “je innerlijke leidraad” te zijn.

Als ik iets sinds 2020 heb mogen terugvinden….

Wat levert winterkeren je op? 

Inzicht – in jezelf; waarom doe je bijvoorbeeld wat je doet? Wat zijn je drijfveren en wat houdt je nog tegen? Waar wil je wel meer van, in 2023? Waar wil je naartoe? Allemaal inzichten voor nu én voor later.

Schrijfmoed – je gaat schrijven over thema’s en onderwerpen die je raken, het gaat dus niet over koetjes en kalfjes. Vanuit je hart vind je je eigen woorden en ontdek je jouw unieke schrijfstijl, die je de rest van je leven in kunt zetten. 

Schrijfmateriaal – je ontvangt een lading aan (ruw) schrijfmateriaal. Uit mijn schrijfoefeningen blijven altijd veel woorden en zinnen over, die je in 2023 kunt hergebruiken voor je socials of je blogs. Bonus!

De vreugde van delen – delen heelt: je ontdekt dat je niet de enige bent die struikelt met het leven of met haar thema’s. Delen geeft je inzicht en het helpt je de dingen in een ander perspectief te zien.

Winterkeren is ontdekken waar het bij jou écht over gaat, in 2023.

Inspiratie & bezieling.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Winterkeren: de reis

Zin gekregen om af te dalen in je diepe zelf om te onderzoeken waar jouw dromen en verlangens voor 2023 wonen? Zijn de zaadjes rijp om te zaaien of mogen ze misschien nog wat verder groeien?

Gun jezelf Winterkeren, wanneer jij:

 • je eigen intuïtie en creativiteit wilt inzetten om je persoonlijke contouren voor 2023 neer te zetten; WAT wil JIJ?
 • nieuwsgierig bent naar inzichten uit jezelf die je als onvermoede talenten kunt inzetten in het nieuwe jaar; 
 • je persoonlijke doelen voor 2023 helder wilt krijgen;
 • in jezelf wilt investeren om inspiratie op te doen, bezinning te vinden en te ontdekken welke richting je op wilt, in 2023.

 

Winterkeren is een persoonlijke pelgrimage waarin je je dromen (ook je dagelijkse mijmeringen) verweeft met thema’s die bij de twaalf nachten tussen 24 december en 6 januari horen. Dat vraagt van jou, dat je jezelf tijd en ruimte gunt om ervoor te gaan zitten en de opdrachten uit te werken. Winterkeren nodigt je uit om mild te zijn én te blijven naar jezelf, doordat je tijdens de twaalf nachten onderwerpen zult tegenkomen die je raken, of die iets naar boven halen wat je niet had verwacht. Blijf dus lief voor jezelf!

Je gaat schrijven over onderwerpen die dichtbij je liggen en die belangrijk zijn voor jou. Voor nu en voor 2023. Misschien wil je bepaalde dingen veranderen in je leven. Tijdens het schrijven ga je je eigen schrijfstijl ontwikkelen. Doordat je telkens je inzichten op eigen-wijze vastlegt, beklijven ze beter en heb je er langer plezier van.  

Wat krijg je?

We trappen af  via Zoom op 21 december. Een bijzondere datum want tijdens de winterzonnewende staat de poort naar de magie net even wijder open dan op andere dagen.

1. Yule, ritueel

Tijdens de eerste Zoomsessie trek ik een kaart voor jou en gaan we er voor zitten. Wat komt op? Vervolgens stellen we een lijst op van zaken die ons niet meer dienen. Ergernissen, (stil) verdriet, boosheid en obstakels uit 2022 waaraan we in 2023 geen energie meer gaan besteden.

Vervolgens maken we een lijst voor 2023 met personen, relaties en dingen waar we meer van willen, of die we willen onderzoeken of ontdekken. Kortom: alle dingen waar je in het nieuwe jaar je aandacht op wilt richten.

Na afloop van de Zoomsessie verbrand je zelf je lijstje van 2022 met de zaken die je niet meer dienen.  Oud zeer mag letterlijk het vuur in, zodat er ruimte ontstaat voor al het moois dat je in 2023 gaat ontdekken en ondernemen.  

2. Droomschrijven

Iedere ochtend schrijf je je dromen op. Dat mag kort zijn of lang; afhankelijk van hoe het gaat. Alles is goed. Droom jij ‘s nachts niet? Geen nood: ook je overdagse denkwerk, je mijmeringen en je dagdromerij tellen mee.  Elke nacht vertegenwoordigt een eigen thema. Je werkt in de loop van de dag het thema uit, dat bij die desbetreffende nacht hoort. Dat doe je aan de hand van creatieve opdrachten die ik je stuur. Je schrijft in je eigen tempo, op je eigen manier, waar en  wanneer jij wilt. (Dus een dag of wat later is helemaal oké).

3. Zoomsessies

Via Zoomsessies houden we als groep contact met elkaar en bespreken we het proces. Wanneer je wilt mag je iets van je schrijfwerk delen maar het hoeft niet. Aan de hand van wat er opkomt, schrijven we ook gezamenlijk.  

 • 21 december (avond): vuurritueel, we spreken onze verwachtingen en wensen uit en ik trek de eerste persoonlijke orakelkaart
 • 28 december (avond) : we kijken terug op week 1, we bespreken de schrijfopdrachten en we delen onze ervaringen.
 • 6 januari (avond) : we kijken terug op week 2 en 3 en we vieren onze gezamenlijke ontdekkingen tot nog toe.

4. Orakelkaarten met een persoonlijke boodschap

Gedurende het traject trek ik vijf  orakelkaarten met een persoonlijke boodschap voor je:

 • 21 december:  Joelkaart, tijdens onze eerste Zoombijeenkomst;
 • 24 december;
 • 28 december tijdens de tweede Zoombijeenkomst;
 • 1 januari (Nieuwjaar)
 • 6 januari  tijdens de afsluitende Zoombijeenkomst.

De uitleg van 24 december en 1 januari ontvang je in een persoonlijke mail.

5. Whatsapp groep:  inzicht, ruimte, vertrouwen

Ik maak een tijdelijke Whatsappgroep aan voor alle deelnemers voor het tussentijds delen van inzichten, quotes, elfjes, en bemoedigende woorden. (En ja, er mag ook in worden gelachen en er mogen ook Kerstrecepten worden uitgewisseld)

Wat krijg je erbij wat niet in het hierboven genoemde rijtje staat?

Een frisse start. Een buitengewone kijk op jezelf, met inzicht in onderwerpen die écht over jou gaan, die je raken. Persoonlijke ontwikkeling op een niveau dat je niet kunt verklaren en er desondanks is. Een diepe ont-moeting met jezelf op zielsniveau die bij je blijft. 

Investering

Voor ‘Winterkeren’ vraag ik de volgende investeringen:

 • jouw zelf reflecterend vermogen, plus je commitment om de twaalf heilige nachten voor jezelf te onderzoeken en uit te werken;
 • een flinke dosis nieuwsgierigheid, humor, een likje (schrijf)moed en een klein beetje lef;
 • dat je jezelf tijd gunt om aan je huiswerk te besteden én lief voor jezelf bent zodat je jouw ontdekkingen kunt  laten landen;
 • 90 minuten je volledige aanwezigheid tijdens de Zoom sessies.

Je financiële bijdrage is maximaal  € 250,- (wordt nog berekend)  en is vrij van BTW.

Eerst even aftasten of Winterkeren iets voor je is? Plan een Zoomgesprek ter kennismaking van 30 minuten. Dat is altijd gratis en verplicht je tot niets. Het levert je ook altijd minstens één inzicht op.

Ik doe mee!

Wat heeft winterkeren mij per persoonlijk gebracht?

"You can't bring it out, when you are against yourself"

Onbekend

Een zin uit mijn dagboek, december 2019. 

In december 2019 mocht het roer om en zette ik de eerste aarzelende stappen naar een alcoholvrij pad. In de overgang tussen 2019 en 2020 deed ik voor het eerst aan winterkeren, al noemde ik het toen nog “Stille nacht schrijven.” Hoewel ik toen nog niet in wonderen geloofde hield ik een toch maar droomdagboek bij, doordat ik had gemerkt dat mijn dromen intensiever werden, kleurrijker en bovendien levendiger. In eerste instantie gaf ik natuurlijk de alcohol-abstinentie de schuld maar ergens had ik ook iets gelezen over ‘heilige nachten’. Deze zouden plaatsvinden zo aan het eind van het jaar want deze periode was een uitgelezen tijd om stil te staan bij je dromen en je mijmeringen. Het was tóch al december, ik had weinig om handen (behalve dan mezelf zielig te vinden) en dus was dit hét teken om ermee te beginnen. Een van mijn dromen was de volgende: 

“Ik ben in een ver land terechtgekomen. In een zonnige stad aan het water. Er staan veel prachtige gebouwen met bloemrijke versieringen en er zijn verschillende kronkelige straatjes en drukke pleinen. Overal staan vreemde verkeersborden opgesteld alleen zijn ze voor mij niet vreemd want ik kan ze lezen.  Ik verdwaal niet en blijkbaar spreek ik de taal, want overal waar ik kom krijg ik telkens wat ik nodig heb. Ik voel me thuis, hoewel ik helemaal alleen ben, zonder man, zonder kind en zonder mijn honden.”

Het staat precies zo opgeschreven in mijn dagboek. Nogal krabbelig doordat ik snel moest schrijven, vóór het rariteitenkabinet in mijn hoofd ook wakker werd en het dagprogramma van 1001 gedachten aan zou zwengelen.

Die nacht bleek het thema “je innerlijke leidraad” te zijn. 

Als ik iets in mijn leven heb mogen terugvinden, dan is het mijn innerlijke leidraad. Mijn kompas, mijn windwijzer. Het is ontroerend om haar te mogen voelen op de momenten dat ik richting nodig heb of het even niet meer weet. Wanneer ik een keuze te maken heb, vertelt mijn innerlijke leidraad me via kleine fluisteringen in mijn lichaam wat bij me past. Het geeft me eveneens subtiele signalen wanneer ik ergens vandaan mag blijven. Met behulp van mijn innerlijke leidraad blijf ik bij mezelf en verdwaal ik niet meer. Zo kan ik de dingen doen waar ik (kneiter)goed in ben. Dat gun ik mezelf en ik gun het de wereld. Bovendien gun ik het JOU

Dat is precies de reden waarom “Winterkeren” onderdeel is geworden van mijn aanbod. 

Wat vonden anderen van reizen en schrijven met mij?