Een krachtig zinnetje. Vaak lag er iets onder in de zin van:
“Begin d’r maar niet an, dat wordt niets.”
Het is vaak tegen me gezegd.
Goed bedoeld, uit bescherming tegen teleurstellingen. Mijn eerste werkgever had er zijn mond van vol. Ik weet ook echt dat hij het goed bedoelde alleen kwamen de woorden er zo rottig uit. Het heeft me lang in de weg gezeten om aan nieuwe dingen te beginnen, bijvoorbeeld.
Taal is een bijzonder krachtig instrument
Oude zinnetjes kunnen bij je blijven plakken, terwijl ze in het hier-en-nu helemaal niet kloppen en niet dienend zijn.
(Dat waren ze trouwens nooit.)
Ik dacht bijvoorbeeld dat ik slecht kon leren, met mijn huishoudschooldiploma. Het heeft me jaren achtervolgd. Tot ik mezelf ergens in een spiegel zag grijnzen toen ik een kopie van een ingewikkeld en rekenkundig verzekeringsdiploma op het bureau van diezelfde eerste werkgever plempte. Met het verzoek om het opleidingsgeld op mijn betaalrekening terug te storten. Wat hij deed.
Als ik had geluisterd naar de stemmen die me vertelden dat mijn fantasie en verbeelding te kinderachtig waren om er iets mee te doen, had ik geen bedrijf gehad.
En geen leuke, fijne, blije klanten.
Guess what?
Heb ik wèl.
Mijn hysterische fantasie en die verbeelding, zijn GOUD. Met deze twee sidekicks laat ik jou namelijk in gesprek met je huisraad en zo haal je zelf heel eenvoudig en met de snelheid van het licht je wensen en verlangens boven water, inclusief je eigen (schrijf)stem. En je zelfvertrouwen, want die spullen van jou zijn magisch.
Het is een bijzondere krachtige ervaring wanneer je wordt toegejuicht door je lievelingstrui of je kamerplant die je teruggeeft dat ie trots is op jou, omdat ie ziet dat je zo hard ploetert terwijl jij nog denkt dat niemand je ziet. Komt vele malen krachtiger binnen dan wanneer je buurvrouw het zegt. Echt!
Het raakt, wanneer je mobiel onthult dat jij je stem wat harder mag gaan inzetten. Dan worden dingen ineens heel helder.
Dus
Heb jij behoefte aan positieve bekrachtiging: een boodschap die blijft plakken? Toe aan jezelf aanjuichen in plaats van afkammen? Boek een kennismaking: ik ontmoet je graag.
Meer van dit lezen?
In mijn EigenWijze mail verstop ik elke week een wijze les, plus een schrijfoefening die je schrijfmoed opwekt en je in de onderzoeksmodus plaatst. Klopt het wel, wat je zelf denkt? Geen funnelfuik en geen opvolgmelk: gewoon lekker leeswerk.
2 reacties
Hup, daar klapt een herinneringsluikje open. ‘Weet je wel wat je doet?’ vroeg mijn moeder toen ik aankondigde dat ik met de weduwnaar van mijn vriendin ging trouwen.
Antwoord: ‘Nee, natuurlijk niet, maar ik doe het toch.’ Inmiddels is het 36 jaar verder en heeft zij gelukkig nog kunnen zien dat het goed was.
Ach, zo’n begrijpelijk zinnetje – moeders bedoelen het goed alleen komt het er af en toe zo narig uit of het verkeerde moment – en toch knauwt dat een beetje na. Wat fijn dat ze heeft kunnen zien dat het goed was.