Ont-dekselen

Deze post delen?

Een tijdje geleden werd ik gevangen in een illustratie van Mariët van de Merwe. Haar illustratie van mij, compleet met lampekap als hoofddeksel raakte en ontroerde mij.

Raken en geraakt worden

De afbeelding was een dank-je-wel geweest voor een gedichtje dat ik haar had gestuurd als reactie op een ander prachtig plaatje van een sneeuwklokje, dat zij in een reactie plaatste. Sneeuwklokjes, waarover ik complete romans zou kunnen schrijven. Mijn vaders vriendinnen, die elk jaar weer terugkeren op de plek waar ze decennia terug werden gepland. Een teken van “ik ben er nog”. Ik vind dat mooi. Het raakt me elk jaar weer. Wat me ook raakt, is dat mijn band met sneeuwklokjes ook anderen begint te raken.

Hoofd-deksel

Mariët stuurde me een tekening van mezelf met een bijzonder hoofddeksel. Een lamp, dat een tijd lang mijn profielfoto is geweest op Linkedin. Iemand noemde het bijzonder, om mezelf zo in het openbaar te tonen met gekke dingen op mijn hoofd, zoals een lamp. Eerlijk gezegd dacht ik dat het wel meeviel, maar toen ik later mijn foto album in de cloud er eens op nasloeg, moest ik diegene toch gelijk geven. Want ja, ik draag regelmatig een hoofddeksel en ja, ze variëren van lampenkap tot boek, een krantenmuts, een tiara met sluier en heel af en toe zet ik zelfs een tas op mijn hoofd.

Opvissen

Maar waarom eigenlijk? Tja, ik bedek mijn hoofd graag, doordat het zoveel informatie en schatten bevat. Dat wil ik veilig bewaren, bedekseld en verkluisd. Dat komt doordat er veel losse informatie in mijn hoofd woont. Flarden leuk, leerzaam en nuttig wonen gezellig samen met de losse woeste plannen en prachtige ideeën. Uitvindsels, ont-wikkelingen, losse hoofdstukken van niet-geschreven boeken. Fotografisch opgeslagen beelden van geluk liggen naast de notulen van het rariteitenkabinet, dat regelmatig in mijn bovenkamer vergadert.

Hoofdrol

Stel je nou toch voor dat dit alles met stevige Noordwester uit mijn hoofd waait? Bovendien is er nog een reden voor die hoofddeksels: ik geef ze in mijn trainingen vaak een hoofdrol. Die van ont-dekselaar en dat is niet voor niets. Ik kan je een voorwerp uit je huis laten zoeken wat je op je hoofd kan zetten. Maakt niet uit wat. En dan mag je daarna vertellen wie je nu écht bent en wat jij nog onder je pet houdt. Krijg je ineens heel andere informatie boven water en met zo’n ontboezeming tover je bovendien ook een waardevol talent tevoorschijn.

Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat er tegen je werd verteld dat je soms chaotisch kunt overkomen, en dan blijkt dat er iets anders onder ligt. Het talent om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, bijvoorbeeld. Of misschien kun jij je stoïcijns door chaos bewegen, zonder je erdoor te laten afleiden. Waardoor je sneller dan een ander, die zich wél laat afleiden, tot de kern komt. Dat is super waardevol! Het scheelt bijvoorbeeld bakken met tijd, als jij meepraat in vergaderingen of betrokken wordt in plannen of ideeën.

Zo wordt een hoofddeksel een ont-dekselaar. Kun je zomaar je voordeel mee doen. Eens over praten? Plan een kennismaking, ik vertel je er graag meer over.

Meer lezen?

Andere zinnigheid

Blijf je piekeren….

of wil je nieuwsgierig zijn? “Eindelijk ontmoeten we elkaar,” zegt hij. Hij lacht ongemakkelijk.  Aagje bekijkt hem met haar van nature onderzoekende blik, dat hij

Als je niet weet waar je heen wilt

Kun je beter eerst even omkijken “You can’t know where you’re going, unless you know where you have been.”(Jane Fonda) Waar moet dat heen? In

Gevonden!

Ik voel me gevonden: steeds meer mensen vinden mij én ontdekken de magie van schrijven. De innerlijke kast uitruimen: verzamelen, uitstallen, sorteren, voelen of het