Trouw blijven aan jezelf. Ik lees het regelmatig en dan grinnik ik even. Het staat allengs zo plechtig. Toch is trouw blijven aan wie je van binnen bent wel degelijk van belang.
Wat is trouw zijn aan jezelf eigenlijk? In een wereld die draait om likes en gevonden (willen) worden? Wat is nou echt belangrijk voor jezelf, voor je ziel en hoe zorg je ervoor dat je niet alleen dát in het snotje houdt, maar ook regelmatig de peilstok erbij pakt zodat je weet of het klopt?
Wat heb ik nodig om me goed te voelen?
Die las ik ergens en besloot ter plekke om dat “me” meteen even te parkeren of in elk geval tussen haakjes te plaatsen. Wat heb ik nodig om goed te voelen? Laten we dáár nou eerst eens mee beginnen. Voordat het ego van die ‘me’ ertussen komt, wat ook maar een verzinsel is van ons hoofd, dat al teveel ruimte krijgt in het dagelijks leven om te regeren. De meeste tijd blijkt het brein wat als BRILjant wordt bestempeld grandioos slecht in voorspellen. De geest die doorlopend Doemdenkertje speelt, online of in het echt, waardoor je de dingen die je eigenlijk zou willen doen niet doet, doordat je bang bent te mislukken of te falen. De ruimte om ermee te spelen of te experimenteren niet durft te pakken, omdat het egoïstisch voelt om ruimte te pakken om te onderzoeken hoe iets voelt voor jou.
Wat heb ik nodig om goed te voelen?
Goed te voelen. Daar begint het al: in de meeste gevallen willen we ons goed voelen. Prettig, vrolijk en vrij van zorgen of gedachten. Dat ‘onsje’, komt er altijd tussendoor. Je ego komt ertussen die je tracht te beschermen tegen alles wat niet goed is en waar jouw ‘ikje’ (en die van mij ook) ogenblikkelijk een eigen omschrijving van maakt.
Goed voelen betekent voor mij: toestaan dat alles wat er dagelijks door me heen raast, er er laten zijn. Hoezeer ik ook van mijn sokken word geblazen, hoe hard ik er ook van moet huilen of lachen. Het is mijn poorten openstellen, zodat alles wat voorbijkomt ook weer geventileerd wordt wanneer de storm gaat liggen.
Toelaten is voor mij de basis van goed voelen en dat is ook de reden waarom ik me soms naar de buitenwereld lijk te presenteren als een afwashandschoen, die binnenstebuiten is gekeerd. Andersom leven. Mijn binnenste laten raken, onderzoeken wat dit voor mij betekent, en het weer loslaten zodat het zijn weg kan vervolgen. Het is mijn basisbehoefte in dit leven.
Wat betekent dit voor jou?
In een wereld waarin we overvoerd worden met informatie is het lastig om bij jezelf te blijven. Vraag je dus af bij wat er ook maar passeert of voorbij komt: wat betekent dit voor mij? Moet je er überhaupt iets mee of liet iemand anders gewoon een flinke breinscheet die jou toevallig raakt vanwege de intensiteit ervan of de geur? is het van jou of van de ander?
Het is essentieel om goed bij jezelf af te voelen, af te tasten en na te tasten. Dingen hoeven niet weg: alles wat je toestaat kan ook weer passeren. Zo dient het als voedingsbodem ter vertering, als gedachtevoer, overpeinzing en kauwmateriaal. Wanneer je gevoelens ‘doorlaat’ ontstaat er een – wat ik noem- alternatief spijsverteringsproces.
- Storm: maximaal 90 seconden van het gevoel zelf.
- Waar in je lijf presenteert het zich? (keel, buik, rug, bekken, borst, tenen, wangen)
- Wat probeert je hoofd hiervan te bekokstoven enne… klopt dat echt?
- Zo ja of nee: hoe voelt het dán?
- En waar in je lijf voel je het dan?
Ik noem het ook wel eens het proces van afvalscheiding; ondercheiden wat van mij is en wat van de ander. Meningen, overtuigingen, gevoelens en emoties. Via dit proces kan ik trouw blijven aan wie ik in wezen ben en onderzoeken wat iets voor mij betekent. Voor dat binnenste binnenkantje van mijn bekleding, de omgekeerde afwashandschoen van wie ik in dit leven ben of mag zijn, die graag buitenom en binnenstebuiten vertoef om geraakt te worden.
Lessen van Bibi
Blijven voelen dus. Dat is voor mij trouw zijn aan wie ik ben. Klopt het (nog)? Wat ik doe, wat ik zeg of wat ik heb afgesproken? Met mezelf of met anderen? Zijn er – door voortschrijdend inzicht bijvoorbeeld – dingen in mij of in de omstandigheden veranderd waardoor die afspraak niet meer in lijn ligt met hoe het voor mij voelt?
En wanneer het niet goed voelt, treedt regel één in werking die ik leerde van prinses Bibi, mijn hond. Ze werd niet voor niets ruim vijftien jaar: ze leerde me vijf belangrijke lessen.
1. Als het niet meer klopt, mag je ermee stoppen. Verspil geen kostbare energie aan iets wat niet goed voelt. Doe dingen waarvan je neus gaat krullen.
2. Onbevangenheid is de moeder van creativiteit. En proberen is ook een vak.
3. Het leven is het leukst in het hier en nu. Piekeren over toen, straks en later is nutteloos.
4. Tijd schrijf je zó: kwalitijd. Het is kostbaar en dus kun je het maar één keer uitgeven, net als geld. Dus waar ga jij het aan besteden? (Tukjes mogen hierbij altijd!)
5. Je mag schaamteloos en onbelemmerd genieten van alles wat je doet. Ook als dat nietsen is. Heulmaal als het nietsen is. Want vanuit niets kan er van alles ontstaan. Tukjes en soms koekjes.
Vraag-van-Aag
Wat betekent trouw blijven aan jezelf voor jou, lief mens? Mocht je niet meteen op het antwoord kunnen komen: plan een kennismaking. Dan kijken we samen even.