Hoe je erachter komt hoe je doet-wat-je-doet

(en waarom je dat doet)

“Wat doe jij eigenlijk, Odette?”

“Ik laat mensen spelen met taal.”

“Oh, waarom?”

“Omdat ze door ermee te spelen hun eigen woorden leren kennen en dus ook hun eigen gebruiksaanwijzing. Doordat ze ‘m zelf schrijven.”

“Hoe doen ze dat?”

“Ik laat ze met zichzelf en hun huisraad in gesprek. Lullen met je pullen, dus. Met hun pen als praatpaal en papier als projectiescherm. Op die manier krijgen ze informatie over zichzelf maar dan uit een andere hoek. Daardoor worden blinde vlekken zichtbaar en gaan ze anders naar zichzelf kijken.”

“Wat levert dat op?”

“Veel. Ze worden bijvoorbeeld liever voor zichzelf, doordat ze zichzelf door een roze bril gaan bekijken en ontdekken hoe leuk ze eigenlijk zijn. In plaats van dat ze zichzelf of wat ze doen onder een vergrootglas blijven leggen. En het gave is: daardoor gaan ze ook liever tegen zichzelf praten, in plaats van met dat zure stemmetje. Dat geeft ze meer zelfvertrouwen, rust en ruimte.“

“Klinkt tof! Hoe bereiken die mensen dat?”

“Door te Schrijfspelen met mij.”

“Eigenlijk hè, lijkt dat mij ook wel wat. Waar vind ik meer informatie?”

“Op mijn website

Dus:

Puzzel jij over wie je bent, wat je doet, waar je van bent en heb je het idee dat je verder bij de kern raakt in plaats van dichterbij? Dan heb ik twee tips voor jou.

  1. Spar en spiegel eens met je vrienden of je klanten. Wat doe je volgens hen? En hoe ziet dat eruit? Welke gezichten trek jij erbij? Je zult verrast staan van de antwoorden.
  2. Plan een Onderonsje . Dan kijken we samen.

Meer lezen?

In mijn EigenWijze mail vind je elke maandagmorgen een bemoediging én een verse schrijfoefening. Geen funnelfuik: gewoon fijn leeswerk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

De euforie van prutsen

Begin deze maand kreeg ik een woord cadeau: identiteit.Ogenblikkelijk begonnen mijn gedachten te buitelen als lammetjes in de wei. Er vielen kwartjes, en ineens zag

Lees verder »

Vliegende schotel

Als kind werd ik vliegende schotel genoemd, in mijn familie. Ik had veel energie en die kon ik niet altijd kwijt, wat me onrustig maakte.

Lees verder »

De horror van vergelijken

Tijdens “Schrijf jezelf”  nodig ik schrijvers na elke schrijfoefening uit om te vertellen over het schrijfproces. Wat het (teweeg)bracht, wat er boven kwam. Aansluitend vraag

Lees verder »

De draad kwijt zijn

(en waarom dat een compliment is) “Zo ben ik nu eenmaal”. Wanneer je jouw staat van zijn als een statisch gegeven beschouwt, kun je jezelf

Lees verder »