Waarom verkeerd niet fout is

Tijdens mijn schrijfworkshops nodig ik mijn schrijfspelers na elk rondje schrijven uit om iets te vertellen over het schrijfproces. Aansluitend vraag ik dan of ze hun werk willen delen. Voorlezen. 

Meestal zijn er enkele meteen heel enthousiast, eentje slaat de ogen neer en een ander zie ik soms een beetje wegtrekken.

Niks moet

Voorlezen is altijd een keuze en vrijwillig, niks moet. Voor de veiligheid benoem ik dat altijd nog even hardop. Met de kanttekening dat het niet de bedoeling is om elkaar feedback te geven: daar is intuïtief schrijven niet voor bedoeld. Daar is het materiaal te kwetsbaar en te r(a)uw voor. 

Uitademen

Wanneer de feedbackdrempel verdwijnt, zie ik schouders ontspannen en borstkassen bewegen. Zoals je wellicht weet heb ik niets met prestaties of ‘moetjes’ dus mijn workshops zijn niet op resultaten gericht en dienen niet als podium. Binnen Fijnbedraad hoef je niets te veranderen of te verbeteren. 

Het gaat het erom, dat je plezier hebt of krijgt in schrijven. Dat je jezelf verrast met woorden die uit je zelf tevoorschijn komen die gehoord of gelezen willen worden. Inzicht opdoen uit je eigen wijsheid. 

Kak. Zo had ik ‘m niet begrepen

Inmiddels leest een van de deelnemers het werk voor. Op slag zie ik gebogen schouders ontstaan, in de andere Zoomschermpjes. Ik gok erop dat mensen zichzelf nu vertellen, dat ze de opdracht verkeerd hebben begrepen. Misschien wel gevolgd door iets als ‘dat heb ik dus niet goed gedaan’ of ‘mijn werk is nu niet goed genoeg.’

Kippenvel trekt over mijn armen en heel diep van binnen ontstaat een huppeltje, wat zich laat verbouwen tot een voorzichtige grijns op mijn gezicht. Nee, niet uit leedvermaak, maar na drie jaar ervaring met “Schrijf jezelf” weet ik wat er komt.

Siervuurwerk

De eigenaresse van schouders knikt: ze gaat voorlezen. Tijdens het lezen blijf ik haar aankijken om in contact te blijven. Haar ogen glijden over haar zelfgeschreven regels. Mijn ogen glanzen intussen, ik word geraakt door het stuk en in het Zoomscherm zie ik dat niet hierin niet de enige ben.

Ze kijkt op, een beetje verlegen. Ik bedank haar voor haar bereidheid om te delen. “Ik twijfelde even,” zegt ze zachtjes. “Want bij het eerste stukje, toen dat werd voorgelezen, dacht ik dat ik het verkeerd had gedaan, de opdracht verkeerd had begrepen.”  

“Dat had ik ook,” zegt iemand anders, zichtbaar een beetje opgelucht. We knikken allemaal want we kennen het. We denken zo vaak dat we het verkeerd doen, dat we niet goed genoeg zijn en dom, omdat we niet meteen kunnen “inspringen” doordat we nog niet weten wat de bedoeling is. We willen zo graag begrijpen. Hoeft niet.

Gelijk en toch verschillend

“Dit is nou de reden waarom ik “Schrijf jezelf” zo ontzettend leuk vind, om te doen,” zeg ik met een grijns. “Uit één opdracht ontstaan altijd uiteenlopende stukken. Precies zoals wij mensen zelf zijn. Hetzelfde en toch verschillend,” vul ik aan. Er wordt geknikt. 

Mijn methode van schrijfcoaching werkt zoals het leven, waarin iedereen z’n  uitdagingen krijgt. Soms lijkt het op elkaar en kunnen we een stukje met de ander oplopen, terwijl we tóch elk een verschillende route lopen.

Dus

Elk pad, elk doel en iedere uitkomst helemaal goed. Het ís altijd goed.
Jouw (schrijf)werk is oké.
En jij bent dat ook.

Dat was je altijd al.

Meer lezen?

In mijn EigenWijze mail vind je elke maandagmorgen een bemoediging én een verse schrijfoefening. Geen funnelfuik: gewoon fijn leeswerk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

De euforie van prutsen

Begin deze maand kreeg ik een woord cadeau: identiteit.Ogenblikkelijk begonnen mijn gedachten te buitelen als lammetjes in de wei. Er vielen kwartjes, en ineens zag

Lees verder »

Vliegende schotel

Als kind werd ik vliegende schotel genoemd, in mijn familie. Ik had veel energie en die kon ik niet altijd kwijt, wat me onrustig maakte.

Lees verder »

De horror van vergelijken

Tijdens “Schrijf jezelf”  nodig ik schrijvers na elke schrijfoefening uit om te vertellen over het schrijfproces. Wat het (teweeg)bracht, wat er boven kwam. Aansluitend vraag

Lees verder »

De draad kwijt zijn

(en waarom dat een compliment is) “Zo ben ik nu eenmaal”. Wanneer je jouw staat van zijn als een statisch gegeven beschouwt, kun je jezelf

Lees verder »